Hoppa till huvudinnehåll

Herrens väg säsong 2 – om att finna en mening i det meningslösa

Karaktären Johannes står i ett mörkt kök och tittar skrattade på sitt barnbarn Anton.
Johannes Krogh (Lars Mikkelsen) försöker tro att livet trots allt går vidare. Karaktären Johannes står i ett mörkt kök och tittar skrattade på sitt barnbarn Anton. Bild: DR / Tine Harden Yle TV1,Lars Mikkelsen,Herrens väg,4069 9512 000

Den danska dramaserien Herrens väg är tillbaka. Om premissen för första säsongen var ”vem man ber till den dag du förlorar din tro”, handlar det nu i andra säsongen om kärlekens triumf över döden.

Första säsongen av Herrens väg slutade med prästsonen August Krogh död. När andra säsongen börjar har det gått ett och ett halvt år. Och Augusts familj och vänner kämpar med sin sorg på olika sätt.

— När vi nu möter dem försöker de förstå att deras son, bror, man inte längre finns. Det är som om en atombomb fallit ner i familjen. De försöker hitta en mening i det meningslösa.

Det säger producenten Camilla Hammerich som också avslöjar att man kan se säsong två som en resa från mörker till ljus. Från döden till uppståndelsen. Om hur man lär sig leva med att en person man älskat nu är borta.

Närbild på Camilla Hammerich.
Producenten Camilla Hammerich. Närbild på Camilla Hammerich. Camilla Hammerich

Tro och familjedrama

Herrens väg handlar om prästfamiljen Krogh där prästyrket gått i arv de senaste 250 åren. Men där prästdräkten många gånger är väldigt styv och beklämmande för den som bär den. I centrum står Johannes (Lars Mikkelsen) en karismatisk men dominerande präst och familjefar.

Prästyrket och tron är utgångspunkt för att skildra ett familjedrama. Där fokus ligger på Johannes komplicerade förhållande till sina två söner Christian (Simon Sears) och August (Morten Hee Andersen) och hans fru Elisabeth (Ann Eleonora Jørgensen) som han älskar men oftast försummar.

Elisabeth håller Anton i famnen medan Emilie och Johannes ser på.
Nästan hela familjen samlad svärdottern Emilie (Fanny Louise Berndt), Johannes (Lars Mikkelsen) och (Elisabeth) Ann Eleonora Jørgensen med barnbarnet i famnen. Elisabeth håller Anton i famnen medan Emilie och Johannes ser på. Bild: DR / Tine Harden Yle TV1,Herrens väg,Fanny Louise Bernth,Lars Mikkelsen,Ann Eleonora Jørgensen,Ann Eleonora Jørgensen som Elisabeth

En serie både för troende och icke-troende

Tro, tvivel och en längtan efter svar är ett annat bärande tema i serien. Här handlar det inte enbart om vad medlemmar i den danska lutherska kyrkan tror utan också om hur man i andra religioner tror och tvivlar. Och speciellt vart vi vänder oss då någon av de stora världsreligionerna inte är ett alternativ.

Serien är skapad av Adam Price, samma man som också gjorde serien Borgen till en internationell hit. I det team som skrivit serien har han haft både de som är troende och de som inte tror.

Utgångspunkten har varit att serien ska ge kunna ge många olika infallsvinklar på tro och religion. Och att det som sker i serien ska kunna tolkas på olika sätt.

Mörk bild av karaktären Christian som går ut i havet.
Christian (Simon Sears). Mörk bild av karaktären Christian som går ut i havet. Bild: DR / Tine Harden Yle TV1,Herrens väg,Simon Sears,Simon Sears som Christian

Premissen för dramat

De framgångsrika danska tv-serierna arbetar ofta utifrån en mening som sammanfattar hela serien. En slags premiss som blir en vägledning under arbetet med serien.

— Det handlar om att sammanfatta vad som är det viktiga så att du har något att rätta dig efter när produktionen är igång, förklarar Hammerich.

Karaktärerna Svend och Johannes omringade av folk.
Svend (Joen Højerslev) och Johannes (Lars Mikkelsen) bär ut kyrksilvret då kyrkan stängs och säljs.. Karaktärerna Svend och Johannes omringade av folk. Bild: DR / Tine Harden Yle TV1,Herrens väg,Lars Mikkelsen,Joen Højerslev,Joen Højerslev som Svend

Under säsong ett var premissen – ”vem ber du till den dag du förlorar din tro”. Alla personer i serien fick se sina liv förändras på olika sätt. Som till exempel att August ställdes inför svåra frågor som armépräst i Afghanistan, äldre brodern Christian strulade till sitt eget liv och Elisabeth mötte en ny kärlek.

— De hamnade i situationer där de inte varit tidigare, förklarar Hammerich, och vi ville se hur de hanterar det ur ett trosmässigt perspektiv.

I säsong två har teamet inte längre arbetat med en fråga. Eftersom säsong ett slutade med en tragisk död har de i säsong två istället arbetat utifrån premissen att ”kärlek är Guds triumf över döden”.

Herrens väg säsong två på TV 1 kl. 21.35 med start onsdagen 17.10 och på Yle Arenan.

Säsong ett finns att se i sin helhet på Yle Arenan fram till den 1. 12.

Mer från programmet