Hoppa till huvudinnehåll

”Läget är väldigt bekymmersamt” – Kirvesniemi orolig för finländsk längdåkning

Johanna Matintalo i världscupen i Ruka 2017.
Johanna Matintalo är en av få finländare som har lyckats ta JVM-medalj under de senaste åren. Johanna Matintalo i världscupen i Ruka 2017. Bild: All Over Press Johanna Matintalo

OS förra vintern gav sköna, blåvita framgångar i skidspåret. Bakom de medaljerna ser förre storåkaren Harri Kirvesniemi stora problem – framför allt i hur unga åkare tränar.

Det är en dryg månad kvar tills världscupen på skidor inleds i Ruka. Redan nu har tonläget runt sporten höjts.

Förre stjärnan Harri Kirvesniemi uttrycker stor oro för finländsk längdåknings framtid. De kommande säsongerna är i trygga händer med profilåkare som Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski, men det är hos generationen som ska ta över efter dem som problemen finns.

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen har nått stora framgångar de senaste åren. Iivo Niskanen. Bild: All Over Press Iivo Niskanen

Det anser åtminstone Kirvesniemi.

– Jag har länge varit orolig för vår framtid inom längdåkningen och också för vårt läge för tillfället på den högsta nivån, säger han.

– I Finland har vi inte klarat av att svara upp mot de utmaningar som krävs för att utveckla unga åkare till elitnivå. Läget är väldigt bekymmersamt.

"Träningsmängden berättar ingenting"

Han pekar framför allt på Finlands allt magrare resultat i junior-VM. Totalt har 84 finländska idrottare tagit medalj i JVM genom tiderna, men under de fem senaste åren är det bara fem stycken.

– Nu för tiden är det allt ovanligare att en åkare utan JVM-medalj tar medalj på seniornivå.

Harri Kirvesniemi.
Harri Kirvesniemi. Harri Kirvesniemi. Bild: All Over Press Harri Kirvesniemi

I OS förra vintern hade 80 procent av medaljörerna tagit sig upp på pallen i ett JVM tidigare i karriären.

– Enligt mig har vi gått bort oss på sätt eller annat i träningen. Jag störs väldigt mycket av att vi inom längdåkningen bara pratar om träningsmängd. Mängden berättar ingenting.

Han tycker att ett större fokus borde ligga på det som framför allt behövs i världseliten i dag. Det borde handla mer om snabbhet och smidighet.

– Träningen borde vara mångsidigare. I praktiken alla som ligger bland de bästa i dag körde mycket fart- och effektträning som unga.

Förbundskaptenen läser med intresse

Matti Haavisto är landslagets nye förbundskapten. Han har tagit över efter Reijo Jylhä inför den här säsongen.

Han delar inte Kirvesniemis uppfattning fullt ut, men Haavisto tycker också att det finns frön av sanning i den nya bok ”Suomen maastohiihdon kilpailukyky” (”Finländsk längdåknings konkurrenkraft”) om finländsk längdåkning som Kirvesniemi och hans före detta tränare Jorma Manninen har gett ut.

– Jag läser den här med stort intresse och rekommenderar den till alla tränare och varför inte idrottare också.

Källor: Yle, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat

Läs också

Nyligen publicerat - Sport