Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen gav regeringen sitt förtroende – se hur ledamöterna röstade

Juha Sipilä
Juha Sipilä Bild: @ eu Juha Sipilä

I riksdagens omröstning på onsdagen mättes förtroendet för regeringen, i samband med det planerade förslaget om försämrat uppsägningsskydd. Regeringen fick förtroende med 101 röster mot 73.

Det är en politisk teater på helt nya nivåer, skrev vår politikredaktör Magnus Swanljung om omröstningen. Den går i praktiken ut på att statsminister Juha Sipiläs regering vill veta om riksdagen kommer att rösta för det lagförslag som ska göra uppsägningar lättare för företag med under 10 anställda.

Riksdagen röstade ner Socialdemokraternas av De Gröna stödda förslag om att inte ge förtroende med 101 röster mot 73.

- Regeringspartierna står fortsättningsvis för att försämra uppsägningsskyddet, det är omröstningens budskap, sade SDP:s ordförande Antti Rinne efteråt.

Rinne säger att oppositionen inte direkt kan blanda sig i tvisten mellan fackrörelserna och regeringen, men kan tänka sig att delta om han blir inbjuden.

De stridsåtgärder som redan ägt rum, och de som komma skall – JHL varslade om strejk för 10 000 arbetstagare nästa veckas måndag och tisdag, medan en rad organisationer inklusive Tehy inför övertidsförbud – gör inte Rinne glad, men han förstår frustrationen.

Han hoppas på snabba lösningar.

- Vi behöver inte sådan här polarisering på men finländska arbetsmarknaden. Vi behöver sätta oss vid förhandlingsbordet och tillsammans komma fram till hur vi ska lösa de meningsskiljaktigheter som finns för tillfället, säger Rinne.

Så här röstade ledamöterna

Nedan kan du se hur riksdagen röstade. Artikeln fortsätter efter statistiken.

Borgerliga oppositionen ser snett på strejkerna

Ordförande Sari Essayah (Kristdemokraterna) tycker att fackförbunden skjuter sig själv i foten med sina stridsåtgärder.

- Det är det mest beklagliga. Finland upplever en tillväxtperiod just nu, men det verkar som att vi nu håller vi på att köra oss själva på grund. Vi behöver snabbt en lösning.

Essayah tycker att bägge parterna i uppsägningstvisten har lite fel, och önskar att man kommer överens så snabbt som möjligt.

- Politiska strejker kan i det här ekonomiska läget verkligen inte försvaras men regeringen behöver också fundera att vill man faktiskt fortsätta på den kurs man har just nu, konstaterar Essayah.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är inne på samma linje som Essayah. Fyra ledamöter från svenska riksdagsgruppen röstade för regeringen, fem röstade blankt och Eva Biaudet var frånvarande.

- Om det skulle ha varit sote skulle gruppen ha tryckt på röda knappen. Men nu är det inte fråga om det utan om en situation som är dålig för Finland, folk strejkar och regeringen kämpar med fackorganisationerna, säger Henriksson och menar att man därför gav fria tyglar åt sina ledamöter.

Samtidigt understryker hon att dagens förtroendeomröstning inte är lika med ett bindande "ja" till lagförslaget om uppsägningsskyddet.

- Vi vet ju inte vad lagförslaget innehåller, vi kan inte ge ett carte blanche till regeringen att de får göra vad som helst.

Rättelse 14:53: Hur svenska riksdagsgruppen röstade.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes