Hoppa till huvudinnehåll

Sju alternativ för nytt bildningscampus i Sjundeå

En bild på barn som går i en korridor. Där finns en grön växt och en klädhängare.
Skolelever i Sjundeå ska i framtiden få ett nytt skolcampus. En bild på barn som går i en korridor. Där finns en grön växt och en klädhängare. Bild: Anna Björkqvist / Yle Sjundeå,Västnyland,lärare,Lärare,lågstadiet,grundskolan,korridorer,elever,sjundeå svenska skola

Tekniska sektorn i Sjundeå har tagit fram sju olika alternativ för ett nytt bildningscampus i Sjundeå. Det billigaste alternativet kostar knappt 19 miljoner euro och de dyraste drygt 29 miljoner.

På grund av stora problem med inneluften i skolorna i Sjundeå beslutade kommunfullmäktige i slutet av fjolåret att satsa på ett bildningscampus. Campuset är ett av de största byggprojekten i Sjundeå någonsin.

Fullmäktige beslutade att man renoverar de delar av skolorna som kan renoveras och bygger nytt där det måste byggas nytt.

Blågrå träbarack på grusplan.
Eleverna i Aleksis Kiven koulu går i skola i baracker. Blågrå träbarack på grusplan. Bild: Nicole Hjelt / Yle Sjundeå,Barack,aleksis kiven koulu

Trots det här beslutet så ingår det i tekniska sektorns färska granskning också alternativ med endast ett nybygge.

Kostnaderna som har tagits fram är riktgivande, betonar Sjundeås tekniska direktör Markus Moisio.

En ny skolbyggnad

De två dyraste alternativen går ut på att det byggs en enda ny skolbyggnad. Den kan byggas antingen på platsen där Aleksis Kiven koulu eller Sjundeå svenska skola ligger.

Alla andra byggnader rivs. Kostnaderna uppgår till drygt 29,3 miljoner

Nybygge vid Sjundeå svenska skola

I det näst dyraste alternativet på drygt 24 miljoner euro byggs det en ny byggnad vid Sjundeå svenska skola. Samtidigt drar kommunen nytta av de existerande byggnaderna.

Dessutom bevarar man delen vid Aleksis Kiven koulu som byggdes år 2004.

En bild på ett hus. Framför huset står tre cyklar i en cykelställning och brevid huset växer rönnbär.
Sjundeå svenska skola. En bild på ett hus. Framför huset står tre cyklar i en cykelställning och brevid huset växer rönnbär. Bild: Anna Björkqvist / Yle Sjundeå,Västnyland,lärare,Lärare,lågstadiet,grundskolan,cyklar,Cykelställ,cykel,sjundeå svenska skola

För drygt 23,1 miljon euro byggs det nytt vid Sjundeå svenska skola samtidigt som man använder sig av de existerande byggnaderna. I det här alternativet rivs hela Aleksis Kiven koulu.

Nybygge vid Aleksis Kiven koulu

Det blir litet billigare att i stället bygga nytt vid Aleksis Kiven koulu, dra nytta av de existerande byggnaderna och riva Sjundeå svenska skola. Här landar prislappen på drygt 22 miljoner euro.

För drygt 19,1 miljon euro skulle det byggas två nya byggnader samtidigt som man drar nytta av de befintliga byggnaderna.

I det billigaste alternativet på nästan 18,9 miljoner byggs en ny byggnad i stället för Aleksis Kiven koulu, man drar nytta av de nuvarande byggnaderna och sparar byggnaderna från år 2013 vid Sjundeå svenska skola.

Väntar på projektchef

Tekniska nämnden fattade inget beslut om bildningscampuset på sitt senaste möte på tisdagen (16.10). Nämnden vill att frågan bereds på nytt och att mera fakta om de olika alternativen tas fram.

Sjundeå väntar nu på att en ny projektchef ska ta hand om frågan. Projektchefen ska utses inom kort och börja jobba under hösten.

Tekniska nämnden föreslår att campuset och den kommande projektchefen rapporterar direkt till kommunstyrelsen och tekniska nämnden.

Projektchefen ska tillsammans med fastighetskommittén ha hand projektet i stället för tekniska direktören. Tekniska direktören ska ingå i fastighetskommittén. Projektchefen ska också vara med på tekniska nämndens möten.

Läs också