Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle tar de första stegen mot röststyrda nyheter i Finland – såhär kan du tala med oss

Illustration för röststyrning
Illustration för röststyrning Google Inc.,Google Home,Svenska Yle,röststyrning

Som första mediehus i landet erbjuder Svenska Yle nu möjligheten att med bara röstkommandon få dagens nyheter på ett smidigt sätt, då Google Assistent börjat stöda svenska.

Vad då? Jo, du kan nu be din mobil eller högtalare spela upp den senaste nyhetssändningen eller något annat program med hjälp av din röst.

Funktionen är tillgänglig på svenska på Google Assistent och Google Home.

Svenska Yle är först i Finland med röststyrning på digitala assistenter på ett av de inhemska språken. I höstens uppdatering har Google börjat stöda svenska, norska och danska. Det finns inte ännu klara besked om när finskan kommer, men Google meddelar att de utvidgar språkstödet i snabb takt.

Yle har fått den unika möjligheten att vara först med det här i Finland, tack vare ett samarbete med Google och tät kontakt med Sveriges Radio, NRK och DR.

- Vi vill vara tidiga med att testa hur Svenska Yles innehåll fungerar på de nya plattformarna för att snabbt kunna erbjuda vår publik en så smidig upplevelse som möjligt säger Johanna Törn-Mangs, chef för medier och utgivning på Svenska Yle.

Smarta, röststyrda högtalare erbjuder dig möjligheten att tala med virtuella assistenter och be dem om svar på livets mysterier, som vilket väder det är, när prins Harry faktiskt är född och hur mycket ett fat olja kostar för stunden.

Eller få nyheter och andra program från Svenska Yle.

(Artikeln fortsätter efter klippet.)

Nyheter och poddar först, mer på kommande

Högtalarna blir allt mer populära: En femtedel av de amerikanska hushållen uppskattas redan ha en eller flera smarta högtalare. På mobilen har alla nyare Android-telefoner assistenten redo att användas (du aktiverar den genom att hålla nere hem-knappen eller med ett röstkommando).

Sedan säger du "prata med Svenska Yle" och du kopplas till oss! Assistenten ger dig sedan alternativ, som du får välja mellan.

Så här gör du: ibruktagning och röstkommandon

Svenska Yles innehåll går att kalla på via röststyrning med Google Assistent, Amazon Echo och Radiot.fi. Endast Google erbjuder stöd för svenska, Radiot.fi fungerar på finska och Amazon på engelska.

Google Assistant och Home

Alla Android-telefoner med Android 5.0 eller senare bör kunna få Assistent. Googles egen specifikationssida hittas här. Ytterligare behöver man ha telefonens systemspråk ställd in till "Svenska (Sverige)".

Sedan kan man ta del av Svenska Yles nyheter på två olika sätt. Det ena är att ställa in Svenska Yle som din personliga nyhetsleverantör. Och den andra är att öppna kontakten till Yle genom att öppna assistenten och säga "prata med Svenska Yle".

Prata med Svenska Yle

För att öppna assistenten håll hemknappen intryckt i ca 2 sekunder eller säg "Ok Google" till din apparat. Om assistenten har svårt att förstå ordet "Yle" prova att ändra din intonation som om du skulle säga "yylle", med långt y-ljud.

Följande röstkommandon stöds:

  • lyssna på nyheter - för den senaste nyhetssändningen
  • lyssna på *radiokanal* - be t.ex. om Yle X3M eller Vega.
  • lyssna på *regional radiokanal* - be t.ex. om "lyssna på Vega Österbotten"
  • Aktuellt 17
  • Slaget efter tolv
  • poddar - och säg till följande poddens namn som du vill lyssna på, t.ex. "poddar" och sedan "bokpodden" för Hietanen & Henriksson
  • nyheter på *språk*, det går att välja mellan finska och engelska

Det går också att be om senaste nytt från Svenska.yle.fi:

  • nyhetsrubriker
  • nyhetsrubriker från *region* - be t.ex. om "nyhetsrubriker från Östnyland"

På engelska

Det går också att kalla på Svenska Yle på engelska med begränsad funktionalitet. Säg då "talk to Swedish Y.L.E.". Då kan man be om nyheter på svenska, finska eller engelska. Då är kommandona "news / news in Finnish / news in English".

Yle som din personliga nyhetskälla

För att ställa in Svenska Yle som din personliga nyhetskälla öppna appen som heter endast "Google" på din androidtelefon. Välj Mer >> Inställningar >> Google Assistent Inställning >> Nyheter >> Yle Nyheter.

Som bäst finns där Yle Nyheters radionyheter, men också här utökas utbudet inom kort.

Assistant på iPhone

För användare av Apples finländska App Store är tyvärr inte Google Assistent-appen tillgänglig ännu. För den svenska och de övriga stödda länderna finns applikationen som ger full Assistent-funktionalitet.

Övriga plattformer

Amazon Alexa och Echo

För finns Yles nyheter på svenska, finska och engelska som sk. "flash briefings" som man kan lagra via sina inställningar, och på så vis få Yles nyheter.

Radiot.fi

Applikationen Radiot.fi (Android / iOS) är ett finsk samarbete där sgs alla finländska radiokanaler har sitt utbud. Appen har också en röststyrningsfunktion på finska där man kan be om att spela upp program eller kanaler.

Stöd för Microsofts Cortana eller Apples smarthögtalare finns inte ännu.

Till en början är det endast nyhetssändningar, aktualitetsprogram och ett urval poddar från Svenska Yle som finns tillgängliga via röststyrning, men utbudet kommer att öka efterhand.

- Vi har allt från radionyheter till hörspel som lämpar sig perfekt för röststyrning. Utbudet av innehåll och tjänster som vi erbjuder utökas under hösten. Vi håller bland annat på att förbereda nya underhållningsinnehåll och också nåt kul för barnen, säger Mikael Hindsberg som är konceptutvecklare vid Svenska Yle.

Också Johanna Törn-Mangs ser stor potential i att kanalisera Yles material genom smarthögtalare. Vilket inte är förvånande eftersom Yle som rundradiobolag är landets kanske främsta experter på ljud.

Satsningen på röststyrning känns naturlig, eftersom vi på Yle har ett stort kunnande och en lång erfarenhet av att skapa kvalitativt audioinnehåll― Utgivningschef Johanna Törn-Mangs

- För oss är röststyrningen ytterligare ett sätt att distribuera ljudinnehåll till publiken. Satsningen på röststyrning känns naturlig, eftersom vi på Yle har ett stort kunnande och en lång erfarenhet av att skapa kvalitativt audioinnehåll, säger Törn-Mangs.

Röststyrningen förutspås bli en ny viktig plattform vid sidan om mobila apparater och datorer. De kan ge oss möjligheten att i många sammanhang komma loss från pekskärmarna.

- Många gånger är det betydligt mer behändigt att be om de senaste nyheterna eller sätta på sin favoritpodd via röststyrning. Då man lagar mat eller kör bil är typiska exempel på sådana här situationer, säger Mikael Hindsberg.

Google Home Mini lanserades på ett produktevenemang 2017 av produktionsdesigner Isabelle Olsson.
Google Home Mini, en av de röststyrda högtalare Google säljer, lanserades av företagets industridesigner Isabelle Olsson för ett år sedan. Google Home Mini lanserades på ett produktevenemang 2017 av produktionsdesigner Isabelle Olsson. Bild: EPA Google Home

Mer och mer användarvänliga smarta enheter

De digitala assistenterna har utvecklats i rask takt de senaste åren och blir hela tiden mer användarvänliga. Röststyrning kan idag användas bland annat för att få information, utnyttja olika tjänster eller som ett slags fjärrkontroll i smarta hem.

- Särskilt en yngre publik tycker det är naturligt att tala med sina apparater. Men också äldre upptäcker snabbt att det är ett väldigt lätt sätt att interagera med smarta apparater. I många fall betydligt enklare än att peta på små skärmar, säger Hindsberg.

- Utvecklingen i artificiell intelligens nu kommit så långt att röststyrning fungerar och börjar bli användbart. Men det gäller dock att minnas att teknologin är ung. Den förstår egentligen inte vad du säger, utan reagerar på olika nyckelord och -fraser. Och ibland missförstår den, vilket kan vara både lite roligt och rätt frustrerande, berättar Hindsberg.

Amazons smarta högtalare Echo.
Amazon introducerade Echo i Europa ifjol. Amazons smarta högtalare Echo. Bild: EPA Amazon Echo,Amazon Alexa

Googles största konkurrent på det här området är den kanske mest omtalade smarta högtalaren i världen, Echo, som säljs av Amazon och innehåller företagets assistent Alexa. Den stöder ännu inte svenska eller finska. Men om du pratar engelska med den kan också dessa högtalare ge dig tillgång till Yles nyheter.

Och föredrar man att tala finska finns också applikationen Radiot.fi som erbjuder finsk röststyrning för så gott som alla finländska radiokanaler och -program.

Samtidigt som Google lanserade sin Assistent på svenska i september lanserade man också norska och danska. Google Home kommer att lanseras den 24 oktober i Sverige.

Finland har inte ännu officiell återförsäljning men det går att beställa högtalarna från eller köpa dem i utlandet.

Denna teknologi integreras också i allt högre grad i olika sorters apparater, allt från teven till köksapparater. Nästan hälften av alla nya bilar har digitala assistenter inbyggt. Och många hushåll kanske aldrig köper en smarthögtalare, men får funktionaliteten då de skaffar en ny mikrovågsugn eller ett nytt kylskåp som har en inbyggd digital assistent.

virtuell verklighet + datorer + bredbandsnät + mobiltelefoner + internet + sociala nätverk + lösenord + databrott + teknik (apparater) + kommunikationsteknik + databaser + datakommunikation + pekskärm + telefoner + sökmotorer + dataskydd + e-postadresser