Hoppa till huvudinnehåll

Testa koreansk kimchi - kryddad kinakål, här i billig vardagsmatsversion

Traditionellt görs kimchi av fermenterad kinakål, en process som tar lång tid. I vår version tar vi en genväg och använder färdigt syrad kål som kryddsättning. Färdigt på 30 minuter.

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 st kinakål
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • ½ dl riven färsk ingefära
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ dl fisksås
  • 2 msk hackad grön/röd chili
  • 3 msk paprikapulver
  • 200 g Surkål
  • 100 g skalad mandel
  • 4 dl basmatiris
  • 2 msk rapsolja
  • 4 st ägg
  • koriander
Kimchi kryddad kinakål i en ungsform
Kimchi kryddad kinakål i en ungsform Bild: YLE / Carina Ahlskog kinakål,recept,Strömsö (tv-program),kimchi

Gör så här:

  1. Dela kinakålen i 4-6 st klyftor beroende på kålens storlek och förväll hastigt i kokande saltat vatten.
  2. Lyft upp och låt svalna något.
  3. Mixa under tiden ihop alla kryddorna och surkålen till en kryddpasta. När kinakålen svalnat något, massera in kryddpastan ordentligt mellan bladen och placera i en ugnsfast form och baka i ugnen 25 minuter på 160 grader.
  4. Rosta samtidigt av mandeln tillsammans med lite salt och en skvätt vatten.
  5. Basmatiriset kokas enligt anvisning och vänds sedan upp med finhackad rostad mandel, olja, salt och peppar.

Servera den varma kimchin med mandelriset, ett stekt ägg och en rejäl knippe koriander.

Tips
När man äter rätten kan man med fördel blanda runt alltsammans så att den krämiga äggulan fördelas runt i riset.

Portion med Kimchi kryddad kinakål med mandelris
Portion med Kimchi kryddad kinakål med mandelris Bild: YLE / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,kinakål

Kimchi anses vara bra för magen eftersom den innehåller mjölksyrebakterier.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept