Hoppa till huvudinnehåll

Vasa betalar över fyra miljoner euro om året till arbetslösa – men hälften av dem är arbetsoförmögna, säger sysselsättningschef

Arbetslös
Arbetslös Bild: Jyrki Lyytikkä ensam

Vasa stads sysselsättningsbudget är i år 2,6 miljoner euro. Samtidigt betalar staden 4,4 miljoner euro i arbetsmarknadssstöd. Det borde vara tvärtom, tycker man vid staden.

De österbottniska kommunerna betalar varje år över 15 miljoner euro till FPA som i sin tur betalar ut arbetsmarknadsstöd till de långtidsarbetslösa. De största betalarna är Vasa och Seinäjoki.

Ifjol betalade Vasa över 4,4 miljoner euro i stödpengar till FPA.

"Vettigare att satsa på sysselsättning"

Vasa stads sysselsättningschef Helena Nurmikoski tycker att det skulle vara vettigare att satsa miljonerna på att sysselsätta de arbetslösa.

- Då en så här stor summa betalas ut måste man gå igenom vad som kan göras annorlunda, säger Nurmikoski.

- Det har vi också börjat göra.

Helena Nurmikoski, sysselsättningschef vid Vasa stad.
Helena Nurmikoski. Helena Nurmikoski, sysselsättningschef vid Vasa stad. Bild: Yle/ Merja Siirilä Vasa,helena nurmikoski

Många av de arbetslösa borde få invalidpension

Enligt Helena Nurmikoski är en stor del av de 1 600 arbetslösa i Vasa i själva verket arbetsoförmögna.

- Sju av tio säger att de är för sjuka för att jobba. Då borde de få invalidpension istället.

Pensionen betalas helt och hållet av FPA. Om de arbetsoförmögna kunde få invalidpension skulle Vasas årliga utbetalningar till FPA därmed minska med minst två miljoner euro om året, uppskattar Nurmikoski.

Arbetsförmågan kan bedömas i Vasa

En förbättring på den här fronten är att långtidsarbetslösa som själva anser att de är arbetsoförmögna i fortsättningen kan få sin arbetsförmåga bedömd i Vasa. Tidigare måste man ta sig ända till Åbo vilket gjorde att många aldrig tog sig dit.

Från och med nästa år är målet att bedömningen av arbetsförmågan ska ske inom en månad.

En annan förändring som redan införts är att de 4,4 miljoner euro som Vasa stad årligen betalar till FPA och de 2,6 miljoner euro som årligen används till sysselsättning från och med i höst finns i samma del av stadens budget.

- Nu kan beslutsfattarna för första gången se de två budgetposterna bredvid varandra och fundera på vilken summa de tycker borde vara större, säger Helena Nurmikoski.

Kommunerna betalar en stor del av arbetsmarknadsstödet

Kommunerna betalar hälften av arbetsmarknadssstödet för dem som fått arbetsmarknadssstöd i över 300 dagar. När det gäller de som varit arbetslösa i över 1 000 dagar betalar kommunerna 70 procent av stödet.

Med en större pott till sysselsättning kunde Vasa helt enkelt erbjuda fler jobb till arbetslösa, säger Helena Nurmikoski.

- Vi skulle rekrytera fler. Och jag pratar inte om någon arbetsverkstad utan om meningsfulla jobb.

Också Kommunförbundets utvecklingschef Erja Lindberg har intervjuats för artikeln.

Text: Jarmo Panula / Yle Pohjanmaa
Översättning: Anna Kurtén

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten