Hoppa till huvudinnehåll

Vbl: Polisen anser att de handlade korrekt med den hotfulla vargen i Kimo

En varg
Varg. En varg Bild: Mostphotos varg

Polisen gjorde inget fel när de lät bli att ge order om avlivning av vargen i Kimo i våras. Det svarar man JO angående den klagan som Vörås kommunstyrelse lämnade in mot polisens agerande.

Det var i maj i år som en varg betedde sig hotfullt mot en person på en gårdsplan i Kimo i Vörå. Polisen gjorde bedömningen att vargen inte skulle avlivas och hänvisade till att inga andra observationer gjorts på området.

Senare samma månad beslöt kommunstyrelsen i Vörå att man anmäler polisens agerande till Justitieombudsmannen. Styrelsen menar att polisen har fel, fler observationer har visst gjorts och dessutom anmälts till polisen.

Styrelsen hänvisar också till ett liknande fall i Jeppo under vårvintern, där polisen gav order om avlivning av en varg som betett sig hotfullt mot en person.

Polisen: Vi handlade enligt lag och anvisningar

Vasabladet skriver att Polisinrättningen i Österbotten och Polisstyrelsen i sitt svar till JO anser att polisen handlat korrekt i enlighet med lag och anvisningar.

Att situationen i Jeppo började på ett liknande sätt och sedan slutade med att vargen avlivades är inget bevis för att polispatrullen i Vörå skulle ha missbrukat prövningsrätten i sin lägesbedömning, menar Polisinrättningen i Österbotten.

Polisstyrelsen är av samma åsikt. Enligt Vasabladet skriver man att vargobservationerna i Vörå och Jeppo var uppenbart olika till omständigheterna.

I båda fallen har polisen haft skyldighet att agera, men exakt hur man gör det bygger på en helhetsbedömning som är olika från fall till fall.

"Det är inte förvånande"

Till Yle Österbotten kommenterar Vörås kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt polisens svar så här:

- Det är inte förvånande, inte hade jag förväntat mig att de skulle erkänna att de handlat fel. Jag har läst svaret och det är tvetydigt, säger Bystedt.

Rainer Bystedt, styrelseordförande i Vörå.
Rainer Bystedt. Rainer Bystedt, styrelseordförande i Vörå. Bild: Yle/Kati Enkvist bystedt

Bystedt vidhåller att fallet i Jeppo var väldigt identiskt med det i Kimo och att polisen borde ha gett avlivningsorder också i Kimo.