Hoppa till huvudinnehåll

400 000 euro ska ge nytt liv åt Wilhelmsdal

Wilhelmsdal
Wilhelmsdal ligger ett stenkast från kommungården i Ingå. Wilhelmsdal Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ingå,wilhelmsdal

Vad sägs om att öppna restaurang, konstateljé, ungdomsgård eller saluhall i Wilhelmsdal i Ingå kyrkby? Nu har du som är Ingåbo chans att påverka vad huset ska användas till i framtiden.

En renovering av huset har redan länge varit aktuell. Enligt nuvarande planer kommer huset att renoveras i nästa år. Förutsatt att politikerna är redo att reservera pengar för projektet i budgeten.

Förslaget är att kommunen nästa år sätter ut 400 000 euro för en grundlig renovering, berättar kommundirektör Robert Nyman.

- Meningen är att göra en så total renovering att byggnaden kan användas tryggt och fylla alla regler och normer under en längre tid framöver.

Wilhelmsdal
En del av byggnaden har använts som café under sommarmånaderna. Wilhelmsdal Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ingå,wilhelmsdal

Det är kommunfullmäktige i Ingå som slutligen tar beslut om pengarna i sin budgetbehandling.

Idéer mottages

För att kunna renovera huset enligt framtida behov ber kommunen Ingåborna om hjälp och idéer kring hurdan verksamhet som kunde flytta in i huset.

Förslagen vill kommunen ha till handa senast den 21 oktober.

- Det som jag själv gärna skulle se här är att den verksamhet som kommer hit är verksam en så stor del av året som möjligt. Den skulle tillföra något till det serviceutbudet som redan finns och faktiskt medföra någonting mer för Ingåborna och kanske också locka turister och andra besökare hit, säger Robert Nyman.

Robert Nyman
Robert Nyman har varit kommundirektör i Ingå sedan i maj. Robert Nyman Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Ingå,kommundirektörer,robert nyman

Han tillägger ytterligare att verksamheten gärna ska främja lokal företagsamhet och liva upp centrum.

Från kommunhus till bibliotek till möteslokal

Wilhelmsdal har tidigare fungerat som bibliotek och har också varit kommungård i Ingå.

Numera använder kommunen och olika föreningar huset som möteslokal och i somras fanns det caféverksamhet i huset.

I ett av rummen har Follkhälsan och Mannerheims Barnskyddsförbund sina familjekaféer för föräldrar och barn.

Mötessal
Då huset renoveras får kommunen och föreningar hitta andra lokaler att hålla möten i. Mötessal Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ingå,wilhelmsdal

Ingå kommun har valt att renovera och ge nytt liv åt Wilhelmsdal i stället för att sälja huset - som också kunde ha varit ett alternativ.

Varför väljer kommunen att renovera för dyra pengar i stället för att sälja?

- Det beslutet är taget i ett tidigare skede, innan jag tillträdde som kommundirektör. Jag har inte varit med om alla de här diskussionerna. Men jag förstår mycket väl. Det här huset ligger på en av de mest centrala platserna i Ingå by. Det är ett gammal anrikt hus. Jag ser nog bara en fördel i det att man tar vara på en sådan här fin byggnad och håller den i kommunens ägo.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland