Hoppa till huvudinnehåll

Förslaget till ny sjötrafiklag till riksdagen - ska göra båtkulturen mer ansvarsfull

Sjömärken i skärgården.
Sjömärken i skärgården. Bild: Yle/ Nora Engström reimare

Regeringen föreslår en ny sjötrafiklag som är tänkt att förbättra säkerheten till sjöss och göra båtkulturen mer ansvarsfull.

Trafikreglerna inklusive sjövägmärkena ska uppdateras. Bestämmelserna gällande hyrbåtar ska luckras upp och sanktionssystemet ses över för att underlätta uthyrningen av båtar och främja delningsekonomi.

I förslaget, som beretts av Kommunikationsministeriet, ingår bland annat nya bestämmelser om befälhavare för fritidsbåtar. Bestämmelserna motsvarar delvis dem om yrkesmässig trafik, men föreslås vara lindrigare.

En Yamaha utombordare med effekt på 100 hästkrafter på en Buster-båt.
En Yamaha utombordare med effekt på 100 hästkrafter på en Buster-båt. Bild: Niklas Evers utombordsmotorer,Båtmotor,badstege,motor,Yamaha,Buster,båtar,båtsport,motorbåtar,motorbåt,Östersjön,vattenskydd,föroreningar,Skärgård (musikstycke)

Enligt propositionen kan en förare, användare eller någon annan person som styr eller manövrerar farkosten betraktas som befälhavare.

Farkoster ska också kunna fjärrstyras.

Berner: Är ett led i regeringens avregleringspolitik

- Sjötrafiklagen är ett led i regeringens avregleringsprojekt, som siktar på att göra finländarnas vardag enklare genom att skapa smidigare författningar. När de nu splittrade reglerna för sjötrafiken samlas till en tydlig helhet blir de lättare att hitta dem och tillämpa dem, säger trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C).

Enligt Berner är sjötrafiklagen också ett sätt att förbereda sjötrafiken inför framtiden.

- Vi måste också ta sikte på att automatiseringen inom trafiken till sjöss kommer att tillta, konstaterar Berner i ett pressmeddelande.

I förslaget ingår inte någon ändring av promillegränsen och det medför inte obligatorisk användning av flytväst i alla situationer.

Båtens befälhavare föreslås ansvara för att passagerarna är iklädda flytplagg om förhållandena förutsätter det.

Den nya sjötrafiklagen ska upphäva den gällande sjötrafiklagen och lagen om farkostregistret. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juni 2020.