Hoppa till huvudinnehåll

Hamnstaden Kertj sörjer skolskjutningen på Krim som krävde minst 20 dödsoffer

Människor i Kertj har lagt blommor och ljus vid stadens minnesmärke för andra världskrigets offer för att hedra offren för skolskjutningen.
Människor i Kertj har lagt blommor och ljus vid stadens minnesmärke för andra världskrigets offer för att hedra offren för skolskjutningen. Människor i Kertj har lagt blommor och ljus vid stadens minnesmärke för andra världskrigets offer för att hedra offren för skolskjutningen. Bild: AFP / Lehtikuva Kertj,skolmassaker,Krim

På Krimhalvön inleds en tre dagars sorgeperiod efter onsdagens skolskjutning i en yrkesskola i Kertj. Den 18-åriga eleven tog sitt eget liv efter att ha dödat 14 andra elever och 5 vuxna ur personalen.

Dödssiffran efter skolskjutningen i hamnstaden Kertj riskerar att stiga ytterligare eftersom ett 50-tal människor skadades och 10 av dem är mycket allvarligt skadade.

På torsdag morgon meddelade lokala myndigheter att man identiferat alla 20 dödsoffer, inklusive gärningsmannen. De flesta av offren är tonåringar.

Gärningsmannens motiv är fortfarande okänt, enligt Krimhalvöns proryske ledare Sergej Aksjonov.

Aksjonov kallade gärningsmannen för en "icke-person", samtidigt som han berättade att pojkens lärare hade beskrivit honom som "fredlig".

Aksjonov möttes av arga föräldrar till drabbade elever i Kertj på onsdag kväll. Många av dem visste inte var deras barn fanns.

Offer för skolskjutningen bars ut ur den aktuella yrkesskolan i Kertj på onsdag eftermiddag.
Offer för skolskjutningen bars ut ur den aktuella yrkesskolan i Kertj på onsdag eftermiddag. Offer för skolskjutningen bars ut ur den aktuella yrkesskolan i Kertj på onsdag eftermiddag. Bild: AFP / Lehtikuva Kertj,skolmassakrer,Krim

Enligt Aksjonov tros den unga gärningsmannen ha agerat på egen hand, men myndigheterna utreder ändå om han hade hjälp av någon.

Gärningsmannen detonerade en hemmagjord sprängladdning inne i skolan, innan han började skjuta omkring sig med ett vapen som myndigheterna tror att han hade en färsk licens för.

Hamnstaden Kertj ligger på den östra kusten till den av Ryssland annekterade Krimhalvön, i sydöstra Ukraina. Ryssland invigde i maj en bro som går mellan Kertj och det ryska fastlandet.

Karta över Krim och staden Kertj.
Karta över Krim och staden Kertj. Bild: Yle / Google kartor,Krim,Kertj

Källor: Tass, AFP, Reuters