Hoppa till huvudinnehåll

Ingen omfattande jour för Vasa centralsjukhus

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har röstat för att Vasa centralsjukhus inte ska få erbjuda omfattande jour. Rösterna i utskottet föll 9-7. Regeringen borde skämmas, säger SFP. Samlingspartiet anser däremot att vården i Vasa kommer att fortsätta nästan oförändrad.

SFP:s medlem i social- och hälsovårdsutskottet Veronica Rehn-Kivi gjorde ett ändringsförslag om att Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour. Men regeringspartierna röstade ner förslaget.

Veronica Rehn-Kivi uusi kansanedustaja eduskunta / RKP
Veronica Rehn-Kivi Veronica Rehn-Kivi uusi kansanedustaja eduskunta / RKP Bild: Jouni Immonen / Yle Veronica Rehn-Kivi,Riksdagsledamot

– Jag hade hoppats att förnuftet ändå hade segrat gällande Vasa centralsjukhus. Tyvärr körde regeringspartiernas representanter över mitt ändringsförslag, säger Rehn-Kivi i ett pressmeddelande.

De fyra samlingspartisterna Sari Sarkomaa, Sari Raassina, Jaana Laitinen-Pesola och Mia Laiho anser för sin del att vården i Vasa kommer att fortsätta nästan som förut. Den omfattande servicenivån består både under dagtid och för jourens del, säger de i ett pressmeddelande.

Rehn: Ett flertal faktorer talar för Vasa

Enligt Veronica Rehn-Kivi talar ett flertal faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda omfattande jour.

– De 100 000 svenskspråkiga österbottningarna ska ha rätt till ett sjukhus med omfattande jour. Det är uppenbart att Vasa centralsjukhus bäst kan tillgodose service på svenska och finska.

- Jämfört med regeringens förslag om 12 sjukhus med omfattande jour skulle det inte nämnvärt öka kostnaderna att lägga Vasa centralsjukhus till listan.

Samlingspartister: Specialsjukvården förutsätter stort befolkningsunderlag

Riksdagsledamöterna Sarkomaa, Raassina, Laitinen-Pesola och Laiho säger att en centralisering av specialiserade tjänster har visat sig ha en positiv inverkan på vården. Bara högt specialiserade tjänster kommer att flytta från Vasa till Seinäjoki framhåller de.

Specialläkarna inom de här områdena behöver ha tillräckligt många patienter och möjligheter att upprätthålla sina kunskaper.

Sarkomaa, Raassina, Laitinen-Pesola och Laiho säger att Vasaborna inte kommer att ha några problem med tillgången eller kvaliteten på vården.

Samlingspartiets Mia Laiho säger till Svenska Yle att Vasa centralsjukhus kommer att ha jourverksamhet också i framtiden och erbjuda mångsidig vård.

Hon tror att de svenskspråkiga österbottningarna i de flesta fall också framöver får vård i Vasa, men om det behövs specialsjukvård så kommer Seinäjoki enligt Laiho att kunna betjäna på svenska.

- Jag litar på att Seinäjoki kan erbjuda vård på svenska om så behövs, säger hon.

Pekka Puska röstade mot Vasa - vill inte kommentera

Centerpartisten Pekka Puska röstade mot omfattande jour för Vasa centralsjukhus.

- Jag röstade så som jag har meddelat efter den underliga processen, skriver han i ett sms till Svenska Yle efter omröstningen.

Han har tidigare sagt sig stödja full jour för Vasa, men har enligt egen utsago blivit utsatt för påtryckningar från Samlingspartiet för att rösta mot förslaget.

Han böjde sig alltså i omröstningen för regeringens linje, men säger sig fortfarande i princip stöjda Vasa centralsjukhus.

- Jag hoppas, att i fortsättningen VCS kan få omfattande jour, skriver han i sms:et.

Han vill inte idag kommentera frågan närmare, eller ge flera intervjuer i ärendet.

Hur var och en röstade är inte offentlig information

Röstningsresultatet 9-7 är offentlig information, men hur utskottsmedlemmarna röstade förs inte in i protokollet. Det förblir alltså hemligt.

Utskottet var 17 medlemmar, men Centerns Niilo Keränen var frånvarande från dagens möte.

Oppositionen har sju medlemmar i utskottet, medan regeringspartierna hade nio representanter närvarande. Utgående från det här man kan tolka att utskottet röstade enligt konstellationen oppositionen mot regeringen.

Utskottsordförande, socialdemokraten Krista Kiuru vill inte kommentera hur utskottsmedlemmarna röstade, men säger att frågan om omfattande jour för Vasa centralsjukhus länge har delat åsikterna i utskottet.

Artikeln är uppdaterad med Pekka Puskas synpunkter klockan 13.55

Artikeln uppdaterades klockan 12.20 med synpunkter från fyra samlingspartistiska riksdagsledamöter. Artikeln uppdaterades 13.16 med ett videoklipp.

Läs mera:

Stor besvikelse i Österbotten efter jourbeslutet – Hans Frantz: Det här måste fixas

I Österbotten är besvikelsen stor efter att social- och hälsovårdsutskottet röstade ner förslaget om att Vasa centralsjukhus ska erbjuda omfattande jour. Men vi ger inte upp, säger sjukvårdsdistriktets ordförande Hans Frantz (SFP).

Läs mera:

Susanna Ginman om SFP:s kamp för Vasa centralsjukhus: ”Visst kan det vara ett trumfkort”

Även om SFP inte lyckades övertyga social- och hälsovårdsutskottet om att låta Vasa centralsjukhus erbjuda omfattande jour har debatten gett partiet en chans att visa att det behövs, analyserar Susanna Ginman, chef för ledarredaktionen på Hufvudstadsbladet.

Läs också