Igelkottarna kryper senast nu till kojs. Men ännu hinner du underlätta de taggiga smådjurens bobygge genom att samla lite kvistar och lövhögar på din gård.
- I mitten av oktober har de flesta igelkottar redan börjat bygga sina bon eller gått i dvala. Men det har varit en exceptionellt varm höst så enstaka igelkottar kan man ändå ännu se, säger Bernt Nordman, verksamhetsledare för miljöorganisationen Natur och Miljö.

Igelkotten trivs i lite stökiga trädgårdar, med lövhögar och snåriga buskar. Om man vill hjälpa djuret att hitta ett ställe för vintern ska man alltså inte städa för mycket runt sitt hus på hösten.
För att underlätta de taggiga smådjurens bobygge ska man enligt Nordman lämna kvar två sorters material: kvistar som ger stadga och löv som isolerar.
- Igelkotten använder kvistarna till att göra boets takkonstruktion. Löv och gräs och senare förhoppningsvis snö utgör sedan isoleringen, som gör att igelkotten klarar vintern, säger han.
Byggmaterialet ska enligt Nordman helst placeras på en lite avlägsen plats på gården, så att igelkotten får vara i lugn och ro. Katter och hundar ska också hållas på avstånd från igelkottens vinterhem.

"Ett sätt att få starkare kontakt med naturen"
Igelkotten lever nära människan, men inte i ren stadsmiljö. Djuret rör sig ändå i småhusområden och förstäder, också i huvudstadsregionen.
- Igelkottarna har regelbundna vanor och de kommer gärna nära husnknuten om man lämnar ut mat åt dem. Att hjälpa igelkotten är också ett sätt att få en lite starkare kontakt med naturen, säger Nordman.
I våras led igelkottarna av torkan och nu ska vi hjälpa dem att bygga bo. Är igelkotten särskilt hotad i Finland just nu?
- Igelkotten är inte rödlistad. Det finns tillräckligt många av dem för att de ska hitta varandra och få ungar. Igelkotten lever nära människan, så ur den synvinkeln har människan ett ansvar att se till att igelkotten klarar sig.