Hoppa till huvudinnehåll

Lev enklare och billigare i flyttbart hus – byggare i Jakobstad tror på minihus

Minihus som elever på Mellersta Österbottens yrkesinstitut har byggt.
Minihus som elever på Mellersta Österbottens yrkesinstitut har byggt. Minihus som elever på Mellersta Österbottens yrkesinstitut har byggt. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist bostadshus,Jakobstad,minihus

Huset är 33 kvadratmeter stort och innehåller kombinerat kök/vardagsrum, badrum och ett sovrum. Och så en stor terrass. Det går att flytta om och om igen.

Det handlar om ett hus för kompakt boende, säger läraren och byggnadsingenjören Matts Aspvik på Mellersta Österbottens yrkesinstitut. Skolans studerande har byggt minihuset.

- Det är bara att lyfta på en färdig grund, koppla i vatten, avlopp och ström så är det färdigt att bo i.

Man ryms i mindre hus

Aspvik har själv ritat huset och han fascineras av tanken på att leva lite enklare. Hans erfarenhet är att folk ofta är överskuldsatta på grund av att de bygger alltför stort.

Aspvik byggde själv i tiden ett hus på 200 kvadratmeter. Men så bestod också familjen av sju personer. Nu är de fem kvar i hushållet och bor på 120 kvadratmeter.

- Man ryms i mycket mindre hus och det är mycket bättre att leva med mindre skulder. Det är mycket billigare bygga sådana här hus och mer ekonomiskt att värma upp dem.

Under 50 kvadrat och flyttbart

Genom teveserier från USA har vi blivit bekanta med tiny houses eller pyttesmå hus. Tanken med dem är enligt Aspvik att de ska vara riktigt små och byggas på hjul.

Kök/vardagsrum i det minihus som elever på Mellersta Österbottens yrkesinstitut har byggt.
kök/vardagsrum i minihuset. Kök/vardagsrum i det minihus som elever på Mellersta Österbottens yrkesinstitut har byggt. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist kök,Jakobstad,minihus

- Det handlar också mycket om förvaring och att bygga saker inuti varandra så att man drar ut bord och stolar och så på några minuter kan du ändra från kök till vardagsrum.

Minihus definierar Aspvik som hus på mindre än 50 kvadratmeter och som går att flytta vid behov.

- Vi lever alla lite för brett och bekvämt och över våra tillgångar. Det här huset kan man ta med sig.

Intresse men osäkerhet

Aspvik tror att minihus kommer att bli en trend.

- Folk är väldigt intresserade, men det finns en osäkerhet, det är så nytt ännu.

Matts Aspvik
Matts Aspvik. Matts Aspvik Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,matts aspvik

Veterligen har ingen privatperson i Jakobstadsregionen ännu byggt ett minihus.

Tanken är så pass ny och enligt Aspvik är det ingen självklarhet att kommunerna ens vet vad som gäller i lagstiftningen för hus under 50 kvadratmeter.

Kraven för till exempel isolering och ventilation kan vara lite mindre för minihus.

- Men folk är lite osäkra. Vågar man, och räcker storleken verkligen till.

En luftvärmepump räcker

I det här minihuset finns ingen plast och man har använt återvunnet tidningspapper som isolering i väggarna.

I köket ska det finnas spisplatta, ugn och diskmaskin i ett enda skåp. Och så kyl, frys och mikrovågsugn. I badrummet ska man ha allt det vanliga som dusch och lavoar men också en tvättmaskin.

I badrummet finns golvvärme men annars är tanken att uppvärmningen blir billig och enkel.
- Vi har anslutning för luftvärmepump. Det är så smått så man ska kunna värma hela huset med den.

Hus till Sverige?

På bostadsmässan har minihus figurerat redan för ett par år sedan. Men i Österbotten verkar hustillverkarna inte se någon stor efterfrågan på minihusen.

Kannustalo bygger inga hus under 80 kvadratmeter och har inte fått några förfrågningar om minihus berättar produktchef Bengt Löfroth.

På Heikius hus levererar man årligen ungefär fem stycken så kallade attefallshus till Sverige uppger Göran Heikius. Det är hus som är mindre än 25 kvadratmeter.

Några husfabriker har börjat tillverka regelrätta minihus också för den finska marknaden. Det är till exempel Kastelli och Jukkatalo.

- Det finns ett visst intresse, och det kommer förfrågningar, men det är en marginell produkt för oss i det här skedet, säger vd Mikko Tahkola på Jukkatalo.

Deras minihus är 33 kvadratmeter stort.

- Vi säljer regelbundet sådana här minihus och de passar till exempel i städer som extra hus på tomten eller till och med som fritidsbostad.