Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa valde Kirsi Kinnunen, Joakim Holmström och Kristina Lönnfors till direktörer

Lovisa stads vapen
Lovisa stads vapen Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,Kommunvapen,lovisa stads vapen

Stadsfullmäktige i Lovisa valde på onsdagen direktörer för bildning och välfärd, näringsliv och infrastruktur samt stadskansliet. Bland dem finns två nya namn och ett bekant.

Kirsi Kinnunen valdes till ny direktör för centralen för bildning och välfärd. Kinnunen är i dag bildningsdirektör i Ilmola i Österbotten.

Stadsfullmäktige röstade om direktörsposten. Kinnunen fick tjugofem röster, medan Lovisas nuvarande bildningsdirektör Thomas Grönholm fick tio röster. Han valdes till reserv för Kinnunen.

Lovisa är tvåspråkigt och jag vill ha nya utmaningar. Skärgården är vacker och jag har också släkt i närheten― Kirsi Kinnunen

Kirsi Kinnunen börjar jobba efter årsskiftet och har en prövotid på sex månader.

Då Yle Östnyland ringer upp Kinnunen på torsdagsmorgonen säger hon att hon är jättelycklig över att hon valdes, och att hon kommer att ta emot jobbet.

Nu jobbar du i Österbotten. Vad var det som gjorde att du sökte dig till Lovisa?

– Lovisa är tvåspråkigt och jag vill ha nya utmaningar. Skärgården är vacker och jag har också släkt i närheten, säger Kinnunen.

Kinnunen tror att hon valdes tack vare att hon har en bred erfarenhet och att hon är initiativrik. Tanken är att Kinnunen flyttar till Lovisa då hon börjar jobba.

Däremot kan hon ännu inte ge några detaljer vad gäller visionerna för det nya jobbet. Hon vill först lära känna Lovisa bättre.

Också ett annat tillskott

Lovisafullmäktige valde också två andra direktörer på onsdagen.

Joakim Holmström valdes till direktör för centralen för näringsliv och infrastruktur, medan den nuvarande förvaltningsdirektören Kristina Lönnfors valdes till direktör för stadskansliet.

Holmström är också ett nytt namn för Lovisaborna. Han är ekonomie magister och politices magister, och jobbar på Nordiska investeringsbanken för tillfället.

Holmström vill ställa upp på intervju först i ett senare skede.

Organisationsreform på gång

Orsaken till att Lovisa valde nya direkörer är en organisationsreform som träder i kraft efter årsskiftet. Det nuvarande antalet direktörer, utöver stadsdirektören, minskas från fem till tre.

Ekonomidirektören har tidigare sagt upp sig och ska ersättas med en stadskamrer, medan den nuvarande utvecklingsdirektören Sten Frondén går i pension.

Lovisa har också en grundtrygghetsdirektör (Carita Schröder) fram till att social- och hälsovårdsreformen träder i kraft.

Den nuvarande bildningsdirektören Thomas Grönholm och tekniska direktören Ulf Blomberg får vid behov chefsposter inom staden i stället.

Grönholm hade sökt jobbet som direktör för bildning och välfärd, och Blomberg jobbet som direktör för näringsliv och infrastruktur.

– Fullmäktiges vilja var ganska klar. Det är fråga om att man vill ha in lite nya krafter i och med organisationsreformen, inte om att rösta mot de nuvarande direktörerna, säger fullmäktigeordförande Otto Andersson (SFP).

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland