Hoppa till huvudinnehåll

Nadal och Djokovic i blåsväder – kritiseras på grund av uppvisningsmatch i Saudiarabien

Rafael Nadal och Novak Djokovic.
Rafael Nadal och Novak Djokovic i Wimbledon. Rafael Nadal och Novak Djokovic. tennis,Novak Đoković,Rafael Nadal

Rafael Nadal och Novak Djokovic är kända som världens bästa tennisspelare men också som välgörare och allmänt sympatiska figurer. Nu riskerar båda en ordentlig imageförlust då duon gått med på att spela i Saudiarabien.

Saudiarabien är inte känt för att ha den bästa människorättssituationen och under den senaste tiden har landet varit i rubrikerna på grund av det misstänkta mordet av journalisten Jamal Khashoggi.

Enligt New York Times har mannen som är misstänkt i fallet kopplingar till kronprins Mohammed bin Salman.

Nu ska två av världens mest kända idrottsmän spela en uppvisningsmatch under ett evenemang som är arrangerat av den saudiarabiska staten.

Tennisens världsetta Rafael Nadal och rankingtvåan Novak Djokovic har båda bekräftat sitt deltagande i vad som kallas King Salmans Tennis Championship som ska gå av stapeln den 22 december.

– Jag ser fram emot att spela i och besöka detta vackra land, har Djokovic skrivit på Twitter.
Hoppa över Twitterpostning


Förutom det här har varken Djokovic eller Nadal kommenterat ärendet.

”Inte en bra look”

Både Nadal och Djokovic är vid sidan av sina tennismeriter kända som utomordentligt sympatiska förebilder med ett gott förhållande till sina enorma supporterskaror. Båda är dessutom engagerade i välgörenhetsarbete.

Att spela en jippomatch arrangerad av Saudiarabien går inte ihop med bilden som många har av dem.

Flera av spelarnas fans och andra tennisvänner är förbryllade och många tennisskribenter har också varit intresserade av att höra varför stjärnorna valt att delta i ett PR-evenemang som detta.

– Rafael Nadal och Novak Djokovic riskerar att gå miste om sitt goda rykte. De måste bryta tystnaden, skriver the Guardians Kevin Mitchell.

– Det här är inte en bra look för tennisen. Det handlar inte om att spela i ett specifikt land utan om att ta en (antagligen massiv) check för att spela en uppvisningsmatch arrangerad av en regering, skriver i sin tur Ben Rothenberg från New York Times.
Hoppa över Twitterpostning

Den planerade matchen mellan Nadal och Djokovic är inte en tävlingsmatch och det finns inga rankingpoäng på spel.

Världsettan Halep drar sig ur finalturneringen

Damernas världsetta Simona Halep har meddelat att hon inte kan delta i säsongsavslutande WTA-slutspelet i Singapore. Rumänskan lider av ryggbekymmer.

Halep har den här säsongen klättrat till världsetta och vann sin första grand slam-turnering i de Franska mästerskapen i början av sommaren. Säsongen som annars varit en stor succé har nu fått en dyster avslutning.

Simona Halep.
Simona Halep. Simona Halep,tennis

Halep som också drog sig ur en tidigare turnering hoppades på att vara i skick i Singapore. På torsdagen kom hon ändå fram till att det inte är en bra idé att spela.

– Jag tror det här är den första gången i mitt liv som jag tvingas dra mig ur en stor turnering på grund av en skada. Det var ett tufft men klokt beslut med tanke på min hälsa, skriver Halep på Twitter.

Trots att hon inte deltar så kommer Halep att avsluta säsongen som världsetta. Kiki Bertens tar hennes plats bland säsongens åtta bästa som är med i Singapore.

De sju övriga är Angelique Kerber, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Sloane Stephens, Karolina Pliskova och Elina Svitolina. I fjol gick turneringssegern till Wozniacki.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport