Hoppa till huvudinnehåll

Ny linjedragning av politikerna: Allt fler får bo på sommarstugan året om i Sibbo

Två par yllesockor, och en brasa i bakgrunden.
Två par yllesockor, och en brasa i bakgrunden. Bild: Mostphotos stickade plagg,Strumpor,Ylle,hemtrevnad,vinter,stugliv,semesterbostäder,förkylning,yllesockor

I Sibbo får tre fritidsbostäder med undantagslov bli bostäder för året runt boende. Politikerna vill att allt fler ska få bo året runt i Sibbo skärgård.

Två semesterbostäder på Kitö och en på fastlandet ska få undantagslov för att ändra användningsändamålet till stadigvarande bostad.

Kommunens förslag var att inte bevilja undantagslov. Men byggnads- och miljöutskottet beslutade att fastigheterna ska få lovet.

- Det här är en linjedragning där vi möjliggör året runt boende på områden där det redan finns gynnsam existerande samhällsstruktur som infrastruktur och annan basservice som är nödvändig för året runt boende, säger utskottets ordförande Kasper Nyberg (SFP).

Fastigheterna berörs av delgeneralplanen för skärgården och kusten som har reserverats som område för fritidsbostäder.

Kitö vattenandelslag har byggt infrastruktur som gör delgeneralplanen föråldrad

Sini-Pilvi Saarnio (De Gröna) och byggnadstillsynschef Ulla-Maija Upola anmälde avvikande åsikt.

Ulla- Maija Upola har tidigare sagt till Yle Östnyland att Sibbo i normala fall följer de riktlinjer som anges i generalplaner och delgeneralplaner.

Vi måste via undantagstillstånden rätta till sånt som inte beaktades tillräckligt i uppgörandet av planen― Kasper Nyberg (SFP)

Kasper Nyberg säger att den vatten- och avloppslinje som har byggts ut av Kitö vattenandelslag inte beaktades tillräckligt mycket när delgeneralplanen gjordes.

- Därför ser vi att vi måste via undantagstillstånden rätta till sånt som inte beaktades tillräckligt i uppgörandet av planen, säger Nyberg.

Kan det bli aktuellt att göra ny delgeneralplan för området?

- Det är den diskussionen vi förde igår (på utskottets möte). Vi förstår tjänstemännens linje om att de här ärendena borde avgöras i en plan, men om vi ser att planen som gjordes då inte är ändamålsenlig och inte är i linje med Sibbos strategi att ha livskraftiga byar, så kunde man tänka sig sätt riva upp planen och göra en ny så att den behandlar alla markägare jämlikt och rättvist.

Nyberg säger att det är en lång process och att det skulle ta oskäligt länge att komma i mål. Med klara motiveringar, då det lutar mot en existerande infrastruktur som grund, kunde kommunen bevilja loven.

Nyberg konstaterar vidare att markägare som vill göra fritidsbostad till året runt bostad ska behandlas rättvist och jämlikt av kommunen också då det handlar om att göra saken via undantagstillstånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland