Hoppa till huvudinnehåll

Partibarometer: SDP får de positivaste reaktionerna, Vänsterförbundet passerade Samlingspartiet

Grafik som visar attityderna till de sex största finländska partierna.
Grafik som visar attityderna till de sex största finländska partierna. Grafik,partier,barometer,partibarometer

Av de större finländska partierna är finländarna mest positiva till Socialdemokraterna, visar TNS Kantars senaste partibarometer. Mätningen visar att 43 procent av finländarna förhåller sig mycket positiva eller ganska positiva till Socialdemokraterna.

De gröna som tidigare var i topp i den här jämförelsen har tappat fyra procentenheter och ligger nu en procentenhet under SDP.

Vänsterförbundet med 38 procent och Samlingspartiet med 36 procent kommer på tredje respektive fjärde plats i jämförelsen.

Centern har stigit med fyra procentenheter jämfört med föregående mätning och ligger på 33 procent.

Sannfinländarna kommer sist i jämförelsen. Sammanlagt 18 procent av finländarna förhåller sig mycket eller ganska positiva till partiet.

När det gäller negativa attityder till partierna ligger Sannfinländarna i topp med 74 procent som förhåller sig mycket kritiska eller ganska kritiska till partiet.

När det gäller negativa attityder är Centern tvåa med 59 procent.

Dåliga siffror för oppositionen och regeringen

Mätningen visar att 62 procent av finländarna anser att regeringen Sipilä har lyckats dåligt eller rätt dåligt. En knapp tredjedel anser att regeringen har lyckats åtminstone rätt bra.

Sedan den senaste mätningen har både de som är nöjda och de som är missnöjda med regeringen ökat. Enligt enkäten har allt fler en åsikt om regeringen.

Oppositionens siffror är till och med sämre än regeringens. 25 procent av de tillfrågade anser att oppositionen har lyckats bra eller ganska bra.

1 223 personer intervjuades för mätningen. Felmarginalen är plus eller minus 2,8 procentenheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes