Hoppa till huvudinnehåll

Savon Sanomat: Polisen får utan personens samtycke låsa upp en misstänkts telefon med fingeravtryck

En smarttelefon.
En smarttelefon. Bild: imago stock&people/ All Over Press bedrägeri,nätbedrägeri,smarttelefoner,Mobiltelefoner och -apparater

Enligt riksdagens biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen är det frågan om signalement som polisen alltid har rätt att ta utan personens samtycke, oberoende av vad brottet handlar om.

Savon Sanomat skriver att ärendet kom upp då en man som blivit gripen som misstänkt för stöld av polisen i Björneborg ifjol lämnade in en förvaltningsklagan. Då mannen i fråga inte gått med på att ge polisen information om sig själv hade polisen tagit beslutet att använda sig av mannens telefon. Då mannen vägrade öppna telefonen tog poliserna tag i hans hand och lade hans finger på fingeravtrycksläsaren så att den misstänktas fingeravtryck skulle låsa upp telefonens innehåll.

Biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen säger att fingeravtryck hör till de signalement polisen har rätt att ta utan den misstänktas samtycke – oberoende av brott.

Den misstänkta får enligt Pölönen inte tvingas ge sitt lösenord eller sin pinkod men fingeravtryck får tas utan samtycke så länge det görs på mildaste möjliga sätt.

Polisernas agerande specificerades i artikeln klockan 10.10.