Hoppa till huvudinnehåll

Skolelever ska få mer närodlat och ekologiskt på tallriken – Jakobstad satsar på att göra upp en matstrategi

Mjölkglas och mat i skolan.
Mjölkglas och mat i skolan. Bild: Yle / Hanna Othman mjölk,skolmat

Godare mat och barn som får vara mer delaktiga i fråga om maten som serveras. Bland annat det är målsättningen för ett initiativ från Kiti Lindén (SFP) i Jakobstad.

Lindén vill att staden gör upp en matstrategi som bland annat skulle innebära närodlade och ekologiska råvaror och att köttet kommer från djur som mår bra.

Kiti Lindén och Lisa Kentala.
Kiti Lindén och Lisa Kentala tror att en matstrategi skulle ge godare mat och nöjdare barn. Kiti Lindén och Lisa Kentala. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,kentala

- Jag hoppas på en tydlig matstrategi och upphandlingsplan som skulle leda till att barnen uppskattar maten mer. Bättre skolmat, bättre råvaror, säger Lindén.

Bildningsnämnden kommer att tillsätta en arbetsgrupp som ska jobba fram en matstrategi. Lindén hoppas också på en positivare diskussion kring skolmaten i Jakobstad.

Gris med knorr

Lindéns önskan är att både kökspersonal och barnen skulle vara mer nöjda.

- Man har talat mycket om cook and chill men det borde vara mer fokus på råvarorna. För det väsentliga i matlagningen är råvarorna, tycker jag.

Keravan Sompion koulun ruokasalin raastepöytä
Keravan Sompion koulun ruokasalin raastepöytä Bild: Tapio Rissanen / Yle skolbespisning,skolmat,grönsaker

Lindén hoppas på närproducerat och ekologiskt i mån av möjlighet.

Lindén nämner också djurens välbefinnande som en bit av strategin.
Hon säger att i jämförelse med många andra länder har djuren i Finland det bra.

- Men man kan ställa krav i upphandlingen om att till exempel grisar ska ha tillräckligt med utrymme och knorr.

Får inte bara önska pizza

En förhoppning är också att barnen och ungdomarna ska få vara med och önska maträtter.

- De ska få säga sin åsikt men vi kan inte bara ha pizza och hamburgare. Det måste vara en diskussion. Och det vi äter påverkar miljön jättemycket.

Därför hoppas Lindén på till exempel temaveckor där eleverna får titta på miljöbelastningen av maten och diskutera hur det påverkar miljön om man gör förändringar i menyn.

Bättre mat handlar om politisk vilja

Lisa Kentala som är specialsakkunnig inom kosthållet i Jakobstad välkomnar idén om en matstrategi och arbetsgrupp. Jakobstad hade tidigare en matgrupp som bestod av elever och kökspersonal.

- Nu då kosthållet är bolagiserat och vi är beställare tycker jag det krävs att vi ännu mer bygger upp strategier för vad vi beställer och hurudan mat vi vill ha.

Potatis som skolmat.
Potatis som skolmat. Bild: Marica Hildén / Yle Virkby,Västnyland,skolmat potatis

Men hur mycket kan man egentligen förändra med en strategi?

- Vi får se. Det är klart vi har begränsade resurser, men finns politisk vilja kan man åstadkomma mycket.

Enligt Kentala har man hittills inte haft kriterier om till exempel ekologiskt odlade råvaror. Däremot har man redan nu närodlad potatis och bröd från ett lokalt bageri.

- Jag hoppas vi kan visa utåt att vi satsar på maten i Jakobstad, och i och med det på barnen och barnfamiljerna, säger Lindén.

Oförtjänt dåligt rykte

Kentala säger att cook and chill-metoden har fått mycket kritik, delvis oförtjänt.

- Cook and chill avviker inte från det normala på annat sätt än att vi kyler ner maten strax efter tillredningen. Så vi fortsätter med cook and chill men med bättre råvaror. Vi kunde sätta mer tid på vad vi handlar, att det är färskt och närodlat.

Kan maten bli godare om man får en strategi som satsar mer på råvaror?

- Jag tror och hoppas det, säger Kentala.

Många orter i Sverige men också i Finland har gjort upp kommunala matstrategier. På SLC:s webbplats finns bland annat en mall för ett initiativ man kan lämna in till kommunfullmäktige om att kommunen ska göra upp en matstrategi och ställa kvalitetskrav på maten som upphandlas.