Hoppa till huvudinnehåll

Statsvetare: Samlingspartiet i Vasa valkrets får det svårt i riksdagsvalet efter jourbeslutet

professor vid åa
Enligt professor Kimmo Grönlund var torsdagens beslut väntat men mycket tråkigt för Svenskfinland. professor vid åa kimmo grönlund

Beslutet om att Vasa centralsjukhus inte får omfattande jour visar hur viktigt det är att det finns krafter i regeringen som värnar om landets tvåspråkighet, säger professor Kimmo Grönlund.

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, säger att torsdagens beslut var väntat, men mycket tråkigt för Svenskfinland i allmänhet och för Österbotten och Vasa i synnerhet.

- Jag är också personligen besviken på regeringens oförmåga att visa empati. Det här handlar om folks hälsa och då ska man garanteras vård på det egna språket och i det här fallet svenska.

Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus centralsjukhuset

Grönlund säger att det handlar om maktpolitik.

- Nu råkar det vara så att både Centern och Samlingspartiet är starka i Seinäjoki. Då passar det dem bra att satsa på den finska orten istället för Vasa.

Det här var sista stöten för jourfrågan för den här regeringsperioden, säger han.

- Men det är val i april. Ju närmare riksdagsvalet vi är när de här lösningarna implementeras desto större är möjligheterna att återta ett sådant här beslut. Men vi vet ju ingenting innan valet har hållits.

"Ingen fjäder i hatten för Samlingspartiet"

Grönlund tror att jourfrågan blir en stor tvistefråga i riksdagsvalsdebatten i Vasa valkrets.

- Jag tror inte att Samlingspartiet i Vasa gör bra ifrån sig i det kommande valet.

Vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus. Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Chanette Härus Vasa centralsjukhus,sjukhus,Vasa

Kimmo Grönlund säger att beslutet i social- och hälsovårdsutskottet bevisar vikten av att det finns krafter i regeringen som värnar om landets tvåspråkighet. Utan sådana krafter beaktar man inte de särlösningar som Svenskfinland behöver.

- Nu har vi sett hur det går när vi har en helfinsk regeringsbas. Det här är bara ett exempel. Man har helt enkelt inte tyckt att Svenskfinland är viktigt nog när man har fattat beslut. De svenska särlösningarna skulle inte kosta mycket men är livsviktiga för det svenska i Finland.

Enligt Samlingspartiets representanter i social- och hälsovårdsutskottet har Vasaborna inget att oroa sig över när det gäller kvaliteten på vården eller tillgången till den i fortsättningen.

Enligt Samlingspartiet kommer förändringarna i sjukhusets verksamhet att vara små.

Koski: Ett bra beslut för Vasa centralsjukhus

Riksdagsledamoten och Vasabon Susanna Koski anser att Vasa centralsjukhus inte kommer att förlora något på att inte få omfattande jour.

Susanna Koski
Susanna Koski. Susanna Koski Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Susanna Koski

Koski anser att Vasa centralsjukhus nu har alla möjligheter att utveckla sitt sjukhus enligt eget tycke och att sjukvårdsdistriktet ska sluta avtal inom sitt erva-område - i det här fallet med Åbo universitetssjukhus.

Koski anser däremot att den utdragna kampen för att få omfattande jour har skadat Vasa centralsjukhus rykte.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten