Hoppa till huvudinnehåll

Toppmötet i Bryssel: EU-ledarna spelade bollen till britterna - "De vet inte själva vad de vill"

Theresa May
I dag handlar toppmötet om annat än brexit. Storbritanniens premiärminister Theresa May deltar i mötet. Theresa May Theresa May

Trots förhoppningar om det motsatta gav kvällens brexitmöte i Bryssel lite nytt vid handen. Det finns tillsvidare ingen lösning i sikte på den irländska gränsfrågan som står i vägen för ett skilsmässoavtal.

Förhandlingarna har trampat på ställe efter ett resultatlöst möte mellan EU-förhandlaren Michel Barnier och brittiska brexitministern Dominic Raab i söndags.

Efter att medlemsländerna hört premiärminister Theresa May på onsdag kväll kom man ändå överens om att fortsätta förhandlingarna med Storbritannien.

- Det har blivit stopp i förhandlingarna, det är uppenbart. Men det finns en väldigt god ambition och båda ger uttryck för stora möjligheter, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Löfven hoppas fortfarande på ett avtal om brexit då förhandlingarna mellan EU och Storbritannien återupptas.

Planerat novembermöte lades på is

Samtidigt finns det ingen klar tidtabell för vad som kommer att hända nu.

Planerna på att ordna ett extra brexittoppmöte för att spika fast detaljerna kring ett avtal har lagts på is tillsvidare.

- Det är onödigt att hålla ett möte om inga framsteg sker, säger Finlands statsminister Juha Sipilä.

Om novembermötet inte blir av skjuts besluten fram till december.

Lyckas man enas om ett avtal före årsskiftet så hinner det brittiska parlamentet och EU-parlamentet ännu ta ställning till innehållet i början av 2019.

Storbritannien har beslutat att lämna EU den 29 mars 2019.

Vad vill britterna?

Inför diskussionerna på onsdag upprepade premiärminister Theresa May sin förhoppning om ett avtal mellan Storbritannien och EU.

- Genom att arbeta intensivt och nära så kan vi uppnå ett avtal, sade May.

I sak hade May ändå inga nya utspel att presentera i fråga om den irländska gränsfrågan som står i vägen för ett avtal.

Bristen på nya förslag har fått en del EU-ledare att fråga sig om britterna själva vet vad de eftersträvar i förhandlingarna.

- Vi vet inte vad de vill. De vet inte själva vad de vill. Det är problemet, säger Litauens president Dalia Grybauskaitė.

Läs mera:

Analys: Theresa May klarade de konservativas kongress med hedern i behåll – men risken för en hård brexit är fortfarande överhängande

Det finns en överhängande risk för att ett avtal mellan EU och Storbritannien blockeras av det brittiska parlamentet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.