Hoppa till huvudinnehåll

Unga i Grankulla använder allt oftare cannabis på hemmafester enligt polisen – alkohol och droger uppges säljas i stadens skejtpark

Närbild på en anonym man som håller på att tända en joint.
Enligt närpolisen i Grankulla är det många unga som inte tycker att det är farligt att röka cannabis. Närbild på en anonym man som håller på att tända en joint. Bild: Mostphotos marijuana,cannabis,narkotika,missbruk,hasch

Alkohol och droger uppges säljas till barn och unga i skejtparken i Grankulla. Granhultsskolan har informerat föräldrarna om det här. Närpolis Juuso Siren har hört om försäljningen, men inte sett den själv. Enligt staden finns det ett ökande missbruksproblem bland tonåringar.

Granhultsskolan för elever i årskurs 1 till 6 i Grankulla meddelade under hösten via skolornas kommunikationsverktyg Wilma att skolan fått information om att det säljs alkohol och droger i skejtparken i Grankulla.

- Det här är information som vi har fått från vårdnadshavare som är oroliga. Vi har kontrollerat informationen på olika sätt och pratat med elever, som ändå inte vill berätta vem de umgåtts med i skejtparken, säger Catharina Sunesdotter, rektor för Granhultsskolan.

- Vi vill att föräldrarna är uppmärksamma på vad barnen gör på fritiden och veckosluten, säger Sunesdotter.

Skejtparken i Grankulla.
Polisen kan inte bekräfta uppgifterna om att alkohol och droger säljs i skejtparken i Grankulla. Skejtparken i Grankulla. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn skateboardåkning,Grankulla,skejtområden,skejtpark

Polis: Jag har inte själv sett det, men har hört om försäljningen

Under onsdagseftermiddagen gör några unga pojkar tricks med sparkcyklar i skejtrampen i Thurmansparken.

Bredvid skejtparken finns en lekplats. Ingen av pojkarna har hört att det förekommer försäljning av alkohol och droger i parken.

Inte heller närpolis Juuso Siren har helt säkra uppgifter om saken.

- Många ungdomar rör sig här. Det är möjligt att de som vistas i parken får kontakt med någon som säljer alkohol eller annat. Jag har inte själv sett det, men jag har hört om det. Föräldrar till unga har meddelat mig om det här och vi försöker nu utreda det, säger Siren.

I en Facebookgrupp för Grankullabor skriver en kvinna om personer som sålt alkohol till 12-åriga pojkar i området kring skejtparken. Hon skriver att försäljningen avbröts efter att hon ingrep.

"Unga tycker att det inte är farligt att röka cannabis"

Närpolis Juuso Siren säger att polisen ofta hör rykten om försäljning i skejtparken eller i skolan men att det ofta bara handlar om rykten.

- Men om vi får ett konkret tips på att någon namngiven person säljer så reagerar vi.

- Vi har en viss process här i Grankulla där skolorna är i kontakt med mig. På så sätt fick vi ett namn på en minderårig försäljare och en ungefärlig tidpunkt för när försäljningen har skett.

Siren säger att attityden till droger har förändrats i Grankulla.

- Unga tycker att det inte är farligt att röka cannabis fastän det finns forskning som visar annat. Enligt undersökningar som Ehyt (föreningen för förebyggande rusmedelsarbete) gör är attityden till droger och alkohol mer positiv men däremot vill unga inte att en vän till dem använder rusmedel. De vet att det finns nackdelar.

Graf som jämför ungas åsikter gällande cannabisanvändning inom olika kommuner.
Så här svarade elever på THL:s skolhälsoenkät 2017. Andelarna är ett medeltal av hur åttor och nior samt elever i gymnasiet och yrkesskolan svarade. Graf som jämför ungas åsikter gällande cannabisanvändning inom olika kommuner. marijuana,cannabis,ungdomar

Polisanmälningar om narkotikabrott har inte ökat märkbart

I Grankullas utvärderingsberättelse för 2017 talas om ett ökande missbruksproblem bland tonåringar som social- och hälsovårdssektorn nu borde finna en lösning på.

- Efter att ha pratat med många unga vet jag att de allt oftare använder cannabis på hemmafester. Mängden information jag får om missbruk har ökat, säger Juuso Siren vid polisen.

Antalet anmälningar till polisen har ändå inte ökat märkbart. Under 2018 har polisen fått 10 anmälningar om narkotikabrott i Grankulla. Det är lika många som under hela 2017. 2016 var antalet lite högre.

Benjamin Stendahl.
Benjamin Stendahl. Benjamin Stendahl. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Gymnasiet Grankulla samskola,benjamin stendahl

"Om någon börjat med droger är det svårt för vuxna att få dem att sluta"

Benjamin Stendahl går i gymnasiet i Grankulla. Han känner till att droger används på fester.

- Jag har sett det, säger han.

Vad borde skolan göra om man vill förebygga användning av droger och alkohol?

- Den bästa metoden är att informera om det så man vet riskerna och vad som kan hända.

Tror du det hjälper?

- Det gör det knappast. Det är svårt att veta vad som i praktiken kan göras.

Saga Räihä.
Saga Räihä. Saga Räihä. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Gymnasiet Grankulla samskola,Saga Räihä

Saga Räihä, som också går i gymnasiet, tror att användning av rusmedel kan minska om polisen berättar om riskerna.

- Jag minns att en narkotikapolis kom på besök till högstadiet och berättade då hur farliga droger är och att det inte är tufft att använda droger då det får negativa konsekvenser.

Tror du någon slutar använda efter det?

- Om någon börjat och det har blivit en "juttu" är det svårt för vuxna att få dem att sluta. Men jag tror att det i alla fall hjälper mot att unga börjar använda.

Polis: Föräldrar bör tala om droger med barnen

Grankullafullmäktige godkände i början av veckan ett program för förebyggande rusmedelsarbete där bland annat ungdomstjänsterna, idrottstjänsterna och skolorna ska jobba mot rusmedel.

- Närpolisen informerar och olika föreningar som håller på med förebyggande arbete kommer till skolan och berättar. Vi har också föräldrakvällar där vårdnadshavarna får ta del av den här informationen, säger Catharina Sunesdotter som är rektor för Granhultsskolan för årskurserna 1 till 6 och Hagelstamska skolan för årskurserna 7 till 9.

Hon säger att alkohol och droger behandlas från och med årskurs fem.

Polis Juuso Siren säger att föräldrarna måste tala med sina barn om droger.

- Tidigare har föräldrar kanske bara talat om alkohol och nikotin men nuförtiden är också cannabis och läkemedelsmissbruk något som man bör tala om hemma. Och hålla en öppen dialog mellan föräldrar och barn, säger Siren.