Hoppa till huvudinnehåll

Vasaprodukten Jonathan Iilahti får ny chans i ishockeyligan – svårt skadad Ville Viitaluoma avslutar karriären

Jonathan Iilahti.
Jonathan Iilahti spelade för Vasa Sport förra säsongen. Jonathan Iilahti. Bild: Matti Raivio/All Over Press FM-ligan i ishockey,Målvakt (Ishockey),Vasa Sport,Jonathan Iilahti,ishockey

Niko Hovinen fick nog av den knappa speltiden i KalPa och bad om att få bryta kontraktet. Hovinen ersätts av förra säsongens Vasa Sport-målvakt Jonathan Iilahti som varit utan klubb den här hösten.

Niko Hovinen söker nya utmaningar efter att ha fått spela i bara fem matcher för KalPa den här säsongen. Hovinen som stoppat puckar med räddningsprocenten 88,14 hade fastnat i rollen som andremålvakt bakom Denis Godla.

– Initiativet kom från spelaren själv. Niko fick mindre ansvar än vad han själv önskat, säger KalPa-chefen Toni Saksman på klubbens webbplats.

Vasa Sport-fostrade Jonathan Iilahti kommer att ersätta Hovinen under återstoden av säsongen. 26-årige Iilahti har spelat totalt 20 ligamatcher för Esbo Blues och moderklubben Sport.

I fjol spelade han 16 matcher för Vasalaget men blev utan kontrakt efter säsongen.

– Jonathan har redan gott om erfarenhet av herrmatcher, både från mestis och från ligan. Han är en bra andremålvakt bakom Denis Godla, säger Saksman.

Iilahtis kontrakt är ettårigt med en option för nästa säsong.

Viitaluoma tvingas avsluta karriären

HPK-centern Ville Viitaluoma är tvungen att sätta punkt för spelarkarriären. 37-åringen som spelat över 800 ligamatcher har plågats av en svår fotskada.

Viitaluoma skadade sig på våren och har inte kunnat spela sedan dess. Skadan kräver en lång rehabilitering och enligt HPK är den så pass allvarlig att Viitaluoma inte kommer att kunna spela professionell ishockey mera.
Hoppa över Twitterpostning


Under den långa karriären blev det totalt 745 grundserie- och 83 playoffmatcher för Viitaluoma som vid sidan av HPK hann spela ligahockey i HIFK, Pelicans, SaiPa, Blues och Sport.

– Jag har fått spela proffshockey i 18 år. Till en början var det en dröm som sedan blev sanning vilket jag är tacksam för. Jag representerade många lag men inget var mig lika kärt som HPK. Jag spelade mina bästa säsonger i HPK och Tavastehus har blivit ett hem för mig, säger Viitaluoma i klubbens pressmeddelande.

Viitaluoma var också med i VM 2013 och gjorde han ett par visiter till den svenska ligan där han spelade för Luleå och Örebro.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport