Hoppa till huvudinnehåll

De mindre sjukhusen återfår inte sin dagkirurgi

Hjärtkirurger opererar
Kirurger. Hjärtkirurger opererar Bild: Yle/Sofi Nordmyr hjärtkirurger

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott röstade för att inte ge de mindre sjukhusen rätt att återupprätta dagkirurgin. Till exempel på Malmska i Jakobstad har dagkirurgin varit indragen sedan årsskiftet. - Avstånden till närmaste operationssjukhus har ökat för väldigt många patienter, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Regeringen drev igenom en lag som från och med årsskiftet centraliserade all dagkirurgi till centralsjukhusen, med undantag av vissa mindre sjukhus inom ett universitetssjukhusområde.

Vid mindre sjukhus, de tidigare kretssjukhusen, får man numera bara göra operationer som kan utföras med lokalbedövning. Malmska i Jakobstad är ett av de drabbade sjukhusen.

Inte tillräckligt stort stöd i utskottet

Anna-Maja Henriksson lämnade i september 2017 in en lagmotion i ärendet. Även ett antal riksdagsledamöter från regeringspartierna undertecknade motionen.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson. Anna-Maja Henriksson Bild: Nathalie Lindvall Anna-Maja Henriksson,stadsfullmäktige,sfp

Men förslaget om att ändra lagstiftningen enligt Henrikssons motion fick inte majoritet när riksdagens social- och hälsovårdsutskott röstade om saken under fredagen.

- De mindre sjukhusen borde ha rätt att utföra dagkirurgiska operationer. Ur patientsäkerhetssynvinkel vore det viktigt att det skulle finnas tillgång till en specialistläkare inom anestesiologi vid också de mindre sjukhusen, anser Henriksson.