Hoppa till huvudinnehåll

Glödhet seriefinal i ettan – HIFK-bossen: "Kval ger saftiga pengar, men jag tar direktavancemanget"

HIFK jublar.
HIFK har ödet i egna händer för att ordna direktavancemang till ligan ett år efter att laget åkte ur serien. HIFK jublar. Bild: Lehtikuva HIFK Fotboll

Två lag, en direktbiljett till ligan, stort publikintresse. Lördagens seriefinal mellan HIFK och KPV är glödhet – och HIFK:s styrelseordförande Christoffer Perret förutspår en pärs. "Det är stora saker på spel. Man hade behövt nitrotabletter", säger han till Yle Sporten.

Precis allt är dukat för en fulländad fotbollslördag i Tölö. Först möts HIFK och KPV i en seriefinal i division 1, sedan spelar HJK och PK-35 om guldet i damligan.

Intresset runt den förstnämnda matchen är glödhett. Biljetterna går åt i en rask takt. På fredagseftermiddagen hade 2500 biljetter sålts till toppmötet.

– Vi hoppas på att spräcka 3000, säger HIFK:s styrelseordförande Christoffer Perret till Yle Sporten.

Kapaciteten ligger på knappa 5000 åskådare i och med att det övre etaget på huvudläktaren och den östra läktaren inte öppnas. KPV-fansen har fått hela den södra läktaren till sitt förfogande och just nu har ungefär 300 bortasupportrar biljett.

Det blir – föga förvånande – den hemmamatch under säsongen där det blir högst publiksiffra.

– Det kommer att bli en tät stämning. Det är stora saker på spel. Man hade behövt nitrotabletter, säger Perret och skrattar.

"Ett drömläge"

KPV kommer till Helsingfors som serieledare. Karlebylaget leder division 1 på 49 poäng med två matcher kvar att spela, en poäng före HIFK. Därmed är det gästerna som vid seger kan säkra avancemang till ligan.

KPV firar Sebastian Mannströms 3-0 mål.
KPV har ett litet grepp inför avslutningen. KPV firar Sebastian Mannströms 3-0 mål. Bild: Yle/Antti Koivukangas Sebastian Mannström,Kokkolan Palloveikot,Karleby

För HIFK:s del gäller det att vinna. Då skulle laget ta över förstaplatsen inför den sista omgången nästa helg då man ställs mot bottenlaget AC Kajaani på bortagräs.

– Det blir en härlig hemma-avslutning för vår del, men det hade varit skojigt att säkra seriesegern. Nu ställer det ju till det för ett eventuellt firande på så sätt att det inte är klappat och klart, säger Perret.

– Men i det stora hela måste man ju säga att det är ett drömläge. Vi har allt i egna händer, har goda chanser till direktavancemang och har säkrat minst en kvalplats.

Kval ger extrapengar

Kvalet, ja. Samtidigt som HIFK går för seriesegern konstaterar Perret att han är lite kluven med tanke på sin roll som styrelseordförande, där det ekonomiska också är viktigt.

– Ur ett ekonomiskt perspektiv ger ett kvalspel saftiga extrapengar, men man vet ju inte hur det går i ett sådant dubbelmöte. Det såg vi själva i fjol, så det är klart att jag ändå tar ett direktavancemang.

HIFK deppar.
I fjol åkte HIFK ur ligan. HIFK deppar. Bild: Matti Raivio / All Over Press HIFK Fotboll

I fjol slutade HIFK näst sist i ligan och tvingades kvala för sin existens. Då föll laget mot FC Honka i kvalet.

Nu är det något lag ur trion SJK, IFK Mariehamn och TPS som kommer att sluta på elfteplatsen i ligan. Med två omgångar kvar är det TPS som har det sämsta utgångsläget.

"Tappade onödiga poäng"

Perret har tidigare pratat om att det vore viktigt för HIFK att ta sig tillbaka till ligan snabbt. Division 1 är en tuff serie – både sportsligt och ekonomiskt.

– Ettan är inte en lätt plats ekonomiskt. Det är samma kostnader nationellt (som i ligan reds.anm.). Men det intresserar inte publiken, media och sponsorer på samma sätt, så det är klart vi vill till ligan, sa Perret till Yle Sporten i augusti.

Christoffer Perret, ordförande för HIFK-fotboll.
Christoffer Perret. Christoffer Perret, ordförande för HIFK-fotboll. Bild: Mikael Oivo / Yle HIFK Fotboll,christoffer perret

Sedan den intervjun har laget förlorat tungt i två matcher, borta mot AC Oulu och hemma mot Jaro. Poäng i de matcherna hade svängt på förutsättningarna inför lördagens seriefinal.

– Jag är nöjd med vår säsong, men vi tappade onödiga poäng under sensommaren och början av hösten. Det hade varit skönt att säkra liga-avancemang tidigare. Det är lättare att sälja säsongskort och få sponsorer när man vet i vilken serien man spelar nästa år, säger Perret.

– Men den här serien är jämn och det är en tuff kamp på planen. Vi har trots allt ett bra läge. Nu lever det både i toppen och botten av tabellen. Det vore tråkigt för oss i HIFK och fotbollen i stort om allt hade varit klappat och klart för flera omgångar sedan.

I botten av division 1 slåss AC Kajaani (22 poäng), JJK (20) och Klubi 04 (19) för överlevnad. De två sista lagen i serien degraderas till division 2.

Lördagens omgång startar klockan 14.00 – då med störst fokus på Tölö och seriefinalen HIFK–KPV.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport