Hoppa till huvudinnehåll

Hovrätten: Polisen hade rätt att göra husrannsakan hos journalist - och att beslagta källskyddat material

Helsingfors hovrätt 14.3.2016
Helsingfors hovrätt 14.3.2016 Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors hovrätt,Helsinki Court House,rätt,rättsinstans,domstolar

Helsingfors hovrätt har slagit fast att polisen inte begick något fel vid husrannsakan hemma hos Helsingin Sanomats journalist Laura Halminen. Polisen hade enligt utslaget rätt att beslagta hennes datorer och usb-minnen.

Helsingfors hovrätt gav sin dom i fallet på fredag morgon. Behandlingen har skett bakom stängda dörrar.

Fallet gäller den särskilda husrannsakan som Centralkriminalpolisen utförde hos journalisten Laura Halminen i december 2017.

Tillslaget gjordes till följd av att Helsingin Sanomat publicerade en artikel om verksamheten vid underrättelsetjänstens Signalunderrättelsecenter. Artikeln byggde delvis på material från hemligstämplade underrättelseuppgifter.

Yleiskuva
Den omtalade artikeln i Helsingin Sanomat. Yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Helsingin Sanomat,Sanoma,Tikkakoski,försvarsmakten

Försvarsmakten polisanmälde det skedda och Halminen som var en av artikelskribenterna misstänktes för oaktsamt röjande av statshemlighet.

Centralkriminalpolisens husrannsakan resulterade i att bland annat anteckningsblock, datorer, telefoner och USB-minnen som Halminen använde i jobbet konfiskerades.

Sammanlagt lade polisen beslag på 19 föremål.

"Källskyddet hotas inte av husrannsakan mot journalist"

Halminen har hävdat att husrannsakan var olaglig eftersom polisen inte hade något domstolsbeslut. Vidare har hon lyft upp att polisens agerande äventyrade det journalistiska källskyddet.

Tidigare i år slog tingsrätten fast att polisen hade rätt att göra husrannsakan och förkastade journalisten Laura Halminens begäran att få tillbaka de föremål som polisen tog i förvar.

Nu har alltså hovrätten avgjort att tingsrättens domslut gäller. Enligt hovrätten har källskyddet inte varit hotat trots beslagen.

Även om källskyddet är viktigt med tanke på den fria pressen, är det inte omöjligt att rikta husrannsakan mot en journalist, bedömer hovrätten.