Hoppa till huvudinnehåll

Lukt och trafikkaos att vänta då UPM kör ner fabriken i Jakobstad

UPM
Att UPM står stilla i två veckor kan innebära lukt och trafikkaos. Arkivbild. UPM Bild: Nathalie Lindvall jakobstad

I två veckor står UPM:s fabrik i Jakobstad stilla för ett planerat och omfattande driftstopp. Förutom fabrikens egna anställda kommer 1 200 utomstående personer arbeta med underhållet av cellulosafabriken.

På fredagen stannade UPM:s fabrik i Jakobstad. Det planerade driftstoppet kan leda till luktolägenheter i närområdet kring fabriken.

Det är inte bara lukt som kan uppstå, mer trafik är också att vänta på vägarna som leder till och från fabriksområdet. Utöver fabrikens egna anställda ska 1 200 utomstående personer arbeta med underhållet och effektiveringen av fabriken.

Under driftstoppet ska man förutom underhåll förbättra energieffektiviteten och tillgängligheten av återvinning och torkmaskiner vid cellulosafabriken.

Under driftstoppet är säkerhet a och o.

- Vi har hållit flera utbildningar för vårt eget folk och de externa medarbetarna för att se till att arbetet förlöper säkert och effektivt, säger Simon Fagerudd, direktör för Jakobstads cellulosafabrik och fabriksintegrat, i ett pressmeddelande.