Hoppa till huvudinnehåll

Pargas- och Kimitoöbarn får mat under strejken, Åbobarn ska ha egen matsäck

Barn äter en smörgås på ett daghem.
Barn äter en smörgås på ett daghem. Bild: Yle/Sofi Nordmyr mellanmål,bröd,barn (familjemedlemmar),daghem,förskolan,smörgås

I Pargas och i Kimitoön kommer dagis- och skolbarn att få mat på måndag och tisdag, då fackförbundet JHL har utlyst strejk.

I Kimitoön berörs skolor och daghem överhuvudtaget inte av JHL:s strejk, eftersom fackförbundet har valt att strejka i andra städer och kommuner denna gång.

I Pargas berörs daghem och skolor, men staden har lyckats ordna varm lunch på alla daghem. Dessutom serveras varm mat i alla skolor i de gamla skägårdskommunerna; Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö.

Lunchen kan vara en annan än det står på matsedeln, men alla får varm mat och man tar i beaktande alla specialdieter. Maten kan också variera på grund av underbemanning, och i Korpo berörs städningen av strejken.

Skoleleverna i skolorna i gamla Pargas får ingen varm skolmat, utan istället frallor med pålägg, frukt och en måltidsdryck.

I Åbo berörs skolmat och idrott av strejken

I Åbo måste daghemsbarnen och skoleleverna däremot ta med sig egen mat.

Maten borde vara sådan att den kan förvaras i rumstemperatur eftersom kylförvaring inte är möjlig, säger staden i ett meddelande.

Staden önskar också att daghemsbarnen äter sin frukost hemma på måndag och tisdag.

Strejken påverkar inte Arkeas kunder inom äldreomsorgen, vården eller hemservicen.

Strejken påverkar i Åbo också simhallar och andra motionsanläggningar som antingen har kortare öppettider eller är helt stängda medan strejken pågår.

Fackförbundet JHL inleder en aviserad politisk strejk på måndagen den 22 oktober kl. 00.00. Strejken slutar tisdagen den 23 oktober kl. 24.00.

Packar med plättar och mackor

Åbobon Anna Edgren har två barn i skolåldern som påverkas av strejken. Hon säger att barnen får en matsäck som räcker för att hålla dem i gång en hel skoldag. Plättar, mackor, dricka, köttbullar och korv räknar hon upp.

– Våra pojkar tänker kanske att det är lite kul, som att gå på utflykt en vanlig skoldag. Men för alla behöver det inte vara så, alla har kanske inte tid eller resurser att fixa det här. Jag förstår ju att strejken kan ha sina allvarliga orsaker och motiveringar, men samtidigt känns det nog tokigt att barnen hamnar mitt i det här.

Lunch vid pulpeten

På Cygnaeusskolan är man beredd på strejken. Rektor Nicke Wulff hoppas att budskapet har nått föräldrarna så att de packar för sina barn en matsäck med sådan mat som kan stå i värmen. Skolan kan inte erbjuda kylförvaring för den medhavda maten, så det är kall lunch som gäller.

Wulff säger att strejken medför en del besvär för skolan.

– Eleverna har rätt att få en varm måltid under dagen och den ger dem en möjlighet att koppla av. Att äta ett mellanmål i klassrummen ger nog inte samma avkoppling.

Alla får mat

Han har fått pussla ihop arrangemangen i några dagars tid, men tror att allting kommer att gå väldigt bra. Några ändringar i lunchtiderna blir det inte, men eftersom matsalen inte kan städas under strejken har Wulff fattat beslutet att eleverna äter i sina klassrum.

Han lovar att alla barn kommer att erbjudas någon form av måltid under strejkdagarna även om de glömt eller inte kunnat ta med sig mat.

"Drabbar fel målgrupp"

Wulff säger att det pågående höstlovet gjorde att det fanns vissa svårigheter i att få kontakt med alla föräldrar. De han talat med verkar inte ha haft en väldigt stor förståelse för strejken.

– Jag kan nog hålla med där. På något sätt drabbar den här politiska strejken nog helt fel målgrupp, men de har gjort sitt val och vi får helt enkelt anpassa oss.