Hoppa till huvudinnehåll

Pargas söker överläkare – ingen har ännu visat intresse för jobbet

Lääkäri ja potilas
Lääkäri ja potilas Bild: Derrick Frilund / Yle läkare,hälsocentraler,hälsostationer,socialsektorn,social- och hälsovårdsområden,social- och hälsovårdstjänster,Social- och hälsovårdsreformen (Sote),självbetjäning,hälsovård,blodprovstagning,sjukhushygien,medical glove

Ansökningstiden till tjänsten som överläkare vid Pargas hälsovårdscentral har förlängts. Ingen sökte jobbet inom utsatt tid.

I platsannonsen utlovas en trivsam arbetsgemenskap, möjlighet att påverka arbetets innehåll och en konkurrenskraftig lön.

Enligt Merja Fredriksson, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Pargas, har det ändå varit svårt för kommuner och städer att locka läkare.

– Under de tio senaste åren har det varit ganska svårt att få läkare till kommunerna och Pargas likaså. Vi har ett stort område och behöver läkare ända ut i skärgården så det har inte alls varit så lätt, säger hon.

– Vi har lyckats få vanliga hälsocentralläkare till Pargas, men överläkartjänsten har också tidigare varit svår att fylla och läkarsituationen i skärgården har inte varit den bästa.

För att klara läget har staden tidvis varit tvungen att köpa läkartjänster av privata bolag.

Hälsocentralen i Nagu
Nagu hälsostation. Hälsocentralen i Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus hälsocentral i nagu

Också då Pargas år 2012 skulle anställa en ny överläkare blev det en utdragen process och tjänsten fick lediganslås på nytt i brist på lämpliga behöriga sökande. Kraven var då liksom nu specialistkompetens inom en lämplig inriktning samt en god svenska och finska.

Fredriksson hoppas att Pargas ska få en överläkare som utöver de formella kraven har ett genuint intresse för hälsocentralarbete och vårdavdelningar.

Svårt att tävla lönemässigt

Kommunerna tvingas tävla om läkare med bland annat privata vårdbolag. Att erbjuda en bättre lön kan vara svårt för kommuner.

– Knappast kan man göra det. Men lite kan man höja också kommunala löner för att locka sökande.

Skylt vid Pargas hälsostation,
Skylt vid Pargas hälsostation, Bild: Oskar Karlsson / Yle Pargas,hälsocentraler,hälsostationer,mentalvårdstjänster,mentalvårdscentral

– Vi måste ju ha en överläkare för att vara lagliga, det förutsätts att kommuner har en överläkare som ansvarar för den medicinska verksamheten.

Fredriksson misstänker att ovissheten kring vårdreformen och kommunernas framtida roll kan påverka läkares val av arbetsplats.

– I den här osäkra situationen vill nog säkert alla välja den säkraste möjligheten.

Läs också