Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartister i Vasa kritiserar partiledningen efter sjukhusbeslut

Anne-Marie Viinamäki.
Anne-Marie Viinamäki. Anne-Marie Viinamäki. Bild: Yle/Kati Enkvist. vasa

Samlingspartisterna Anne-Marie Viinamäki, Kari Pastuhov och Kai Luoma säger i en stort uppslagen webbartikel i Pohjalainen att de förlorat förtroendet för partiets ordförande Petteri Orpo. Orsaken är partiets agerande i frågan om Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour.

- Det känns nog inte särskilt bra att vara samlingspartist i Vasa just nu, säger Anne-Marie Viinamäki till Yle Österbotten.

Viinamäki är gruppordförande för Samlingspartiet i stadsfullmäktige och stadsfullmäktiges vice ordförande.

- Vi har försökt vårt bästa i sjukhusfrågan men det har inte räckt till, vi har inte fått gehör i Helsingfors, konstaterar Viinamäki.

Besviken, gång på gång

Hon uttrycker en frustration över att inte nå fram till partiledningen.

- Jag har personligen talat med Petteri Orpo (Samlingspartiets ordförande, finansminister) om sjukhuset, jag och många andra. Inför varje omröstning har vi varit hoppfulla, men vi har fått bli besvikna varje gång.

Petteri Orpo pikkuparlamentissa Ylen haastattelussa 27.06.2017
Petteri Orpo. Petteri Orpo pikkuparlamentissa Ylen haastattelussa 27.06.2017 Bild: Derrick Frilund / Yle Petteri Orpo,Finlands finansminister,Samlingspartiet

Viinamäki berättar att hon förklarat för ansvariga minstrar att det handlar om patientsäkerhet.

- Jag har använt "mormor från Närpes" som exempel. Jag är finlandssvensk österbottning, men förstår inte alltid dialekten. Det finns inga språkkurser för vårdpersonal som löser det problemet.

Från regeringshåll har argumentationen varit att det ändå är så få svenskspråkiga patienter som behöver skickas till Seinäjoki.

- Men alla liv ska väl vara lika värda, säger Viinamäki.

Oro inför riksdagsvalet - Koski duger inte

Viinamäki oroar sig för hur partiet ska klara sig i riksdagsvalet i vår. Sjukhusfrågan kommer att synas i valresultatet tror hon.

- Vi såg det redan i kommunalvalet, då vi gick ner från 15 till 10 mandat i Vasafullmäktige. Men det är bara att jobba på och göra sitt bästa.

- Trots allt är Samlingspartiet nationellt ett stort parti och det skulle vara viktigt att få in en samlingspartist från Vasa i riksdagen, säger Viinamäki.

Susanna Koski, samlingspartistisk riksdagsledamot och ledamot i stadsfullmäktige i Vasa, duger inte enligt de tre samlingspartisterna Viinamäki, Kari Pastuhov och Kai Luoma i Pohjalainen.

Susanna Koski valtiosalissa eduskunnassa.
Susanna Koski, saml. Susanna Koski valtiosalissa eduskunnassa. Bild: Jussi Koivunoro / YLE Susanna Koski

- Hon är från Laihela, konstaterar de.

Kari Pastuhov går i tidningen ett steg längre och önskar Susanna Koski lycka till i framtiden, men i en annan valkrets.

Susanna Koski själv har betecknat torsdagens beslut att inte ge Vasa centralsjukhus omfattande jour som lyckat. Viinamäki vill inte kommentera Koskis uttalande, men i Pohjalainen säger Kai Luoma:

- Det var inte för skojs skull som vi samlade 67 000 namn.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten