Hoppa till huvudinnehåll

Talibanerna knäppte honom till sist - "den mäktigaste mannen" i södra Afghanistan

Arkivbild på poliskommendör Abdul Raziq i Kandahar. Bilden tagen den 13 maj 2018.
Arkivbild på poliskommendör Abdul Raziq i Kandahar. Bilden tagen den 13 maj 2018. Arkivbild på poliskommendör Abdul Raziq i Kandahar. Bilden tagen den 13 maj 2018. Bild: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ Kandahar

Många befarar att mordet på Abdul Raziq, poliskommendören i Kandaharprovinsen, kan få förödande konsekvenser för säkerheten i södra Afghanistan under lördagens val, men också långt efter det. USA:s befälhavare i Afghanistan klarade sig oskadd ur attacken.

Den amerikanske generalen Scott Miller, befälhavare för Natostyrkorna i Afghanistan var i Kandahar på torsdagen för att diskutera säkerheten i södra Afghanistan inför lördagens parlamentsval med lokala myndigheter och ledare.

Då mötet hade avslutats och deltagarna samlades för ett gruppfoto, öppnade en av de afghanska säkerhetsvakterna plötsligt eld mot gruppen.

Amerikanerna rusade mot sin helikopter. Tre av dem skadades, men general Miller klarade sig oskadd.

Nato-befälhavaren i Afghanistan, Austin Scott Miller under mötet i Kandahar på torsdagen.
Nato-befälhavaren i Afghanistan, Austin Scott Miller under mötet i Kandahar på torsdagen. Nato-befälhavaren i Afghanistan, Austin Scott Miller under mötet i Kandahar på torsdagen. Bild: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ Afghanistan,Austin S. Miller

Enligt Kandaharprovinsens vice guvernör Agha Lala Dastageri dödades provinsens underrättelsechef Abdul Mohmin och också provinsens guvernör Zalmay Wesa, men andra källor påstår att Wesa överlevde attacken. Flera andra afghaner skadades.

De som åtminstone dödades genast på plats var provinsens mäktige polischef Abdul Raziq och gärningsmannen själv.

Talibanerna tog snabbt på sig dådet och enligt deras talesman var planen att döda både Miller och Raziq.

Nyhetsbyrån AP har talat med en amerikansk överste som var på plats och han är övertygad om att det var just Razig som var målet, inte Miller. Gärningsmannen ska ha skjutit mot just Raziq.

Det här mordet är den viktigaste militära segern för talibanerna på mycket länge.

Washington Post beskriver Raziq som "den mäktigaste mannen i södra Afghanistan".

- Det här mordet är den viktigaste militära segern för talibanerna på mycket länge, säger Graeme Smith vid tankesmedjan International Crisis Group till New York Times.

- Rebellernas huvudfiende har nu försvunnit i södra Afghanistan, där talibanrörelsen föddes, fortsätter Smith.

Kallades också "chefstorteraren"

39-årige Raziq styrde sin provins med järnhand och har också beskrivits som en "oumbärlig allierad" till USA.

Men han var kontroversiell och har länge anklagats för både människorättsbrott och korruption. Så sent som i fjol beskrevs han av människorättsorganisationen Human Rights Watch som "chefstorteraren" i Kandahar.

I en FN-rapport i fjol konstaterades att den värsta tortyren i Afghanistan utfördes just i polisfängelserna i Kandahar och FN:s kommitté mot tortyr har krävt att Raziqs roll i tortyren ska utredas och Raziq ställas till svars.

Det finns ändå många som nu tycks sörja hans hårda nypor. Afghanistans ambassadör i Pakistan, Omar Zakhilwal twittrade om sin stora sorg efter sin goda vän, den stora patrioten och nationalhjälten general Abdul Raziq.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Zakhilwal var det just Raziq som "återställde stabiliteten" i Kandahar med omnejd.

Också USA:s försvarsminister Jim Mattis talade om Raziqs död som en stor förlust - förlusten av en "patriot".

Enligt Mattis är det ändå för tidigt att säga om Raziqs död kommer att påverka valdeltagandet i lördagens parlamentsval. Han tror inte att Raziqs död kommer att påverka säkerheten i Kandahar på längre sikt.

Där är det få som vågar hålla med Mattis.

En spindel i nätet

En anonym amerikansk militärkälla säger till New York Times att Raziqs död också kommer att komplicera Natostyrkornas uppdrag i Afghanistan.

Enligt honom var Raziq en spindel i det komplicerade nätet av klaner och etniska falanger i södra Afghanistan. Det var han som fungerade som den viktigaste kontaktlänken mellan USA och regionen.

Raziq hade överlevt tiotals attentatsförsök före talibanerna nu lyckades i sitt uppsåt på torsdagen.

I en intervju till nyhetsbyrån AFP i fjol berättade Raziq själv att han kunde påminna sig om åtminstone 20 attentat - inklusive sju självmordsattentat - som han överlevt.

Källor: AP, AFP, Reuters, New York Times, Washington Post

Läs mera:

Analys: Nästan 40 år av krig i Afghanistan - nu ser det ut att bli ännu värre

Krigen i Afghanistan började för nästan fyrtio år sedan, men än syns det inget slut på våldet. Tvärtom, talibanrebellerna har vind i seglen medan den regeringen verkar allt mer handfallen inför parlamentsvalet den här månaden som redan har fördröjts med tre år.

Läs också