Hoppa till huvudinnehåll

USA åtalar rysk kvinna för inblandning i valen

En person med ett barn står i ett röstningsbås i Kalifornien, USA.
En person med ett barn står i ett röstningsbås i Kalifornien, USA. Bild: EPA-EFE/MIKE NELSON USA,Mellanårsvalet i USA 2018,val,rösta

USA:s justitiedepartement väcker åtal mot en rysk medborgare för försök att påverka valen i USA. Kvinnan är den första som åtalas för försök att påverka mellanårsvalet 2018.

Kvinnan som nu åtalas misstänks ha varit finansiellt ansvarig vid en trollfabrik. Trollfabriken är den samma som pekas ut i mera omfattande åtal gällande försöken att påverka presidentvalet 2016.

Åtalet väcktes av USA:s justitiedepartement i samband med att landets underrättelsetjänster varnade för att Ryssland, Kina och Iran kan försöka påverka mellanårsvalet som hålls i november.

Försöken att påverka innefattar användningen av sociala medier för att splittra och så misstro mot kandidater i valet.

I sitt gemensamma utlåtande konstaterade justitiedepartementet tillsammans med underrättelsetjänsterna att främmande nationers försök att påverka det amerikanska valet är ett hot mot demokratin, och att förebyggandet av sådan aktivitet är en topprioritet.

Än så länge har det inte framkommit bevis för att man försökt hindra eller ändra antalet röster i mellanårsvalet, enligt underrättelsetjänsterna.

En del stater och städer har rapporterat om försök till att komma åt databaserna, men myndigheterna har lyckats stoppa försöken till intrång.

Källor: Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes