Hoppa till huvudinnehåll

Andreas Romar gjorde nästan som Teemu Selänne – ”Jag är inte 20 längre”

Andreas Romar är fokuserad inför en ny säsong i den alpina världscupen.
Andreas Romar hoppas hitta tillbaka till formen som gav honom en femte plats i VM-störtloppet 2013. Andreas Romar är fokuserad inför en ny säsong i den alpina världscupen. Bild: Lehtikuva Andreas Romar,alpint,störtlopp

Att den alpina skidåkaren Andreas Romar fortsätter sin karriär som en del av det svenska landslaget blev klart i slutet av juli. Han hoppas återfinna formen från sina glansdagar och medger att det är ett år i taget som gäller. Resultaten måste komma, säger Romar till Yle Sporten.

Utrrycket "one more year" kopplas oftast ihop med en viss Teemu Selänne. För Romar dröjde det överraskande länge att efter förra säsongen bestämma sig för om det skulle bli en fortsatt satsning mot världstoppen eller inte.

– Jag väntade ändå inte lika länge som Teemu. För min del är det nog ett år i taget som gäller. Resultaten måste komma. Fortsätter placeringarna 30 och uppåt så nej tack. Jag litar på att resultaten kommer och att jag kan fortsätta karriären, säger Romar till Yle Sporten i samband med ett fyspass i Backasbrinkens simhall i Helsingfors.

Romar debuterade i världscupen redan 2007 och har hunnit bli 29 år gammal. Den stigande åldern och hans skadehistoria har satt sin prägel på säsongsuppladdningen.

– Vi har minskat lite på träningsmängderna. Jag är inte 20 längre och återhämtar mig inte lika snabbt. Det gäller att få in lite mera vila och på det viset få ut allt av de tuffa träningarna.

Tyskar byttes ut mot svenskar

Från hösten 2012 till våren 2018 var Romar en del av det tyska landslaget som fokuserar på fartgrenarna störtlopp och super-G.

Men efter förra säsongen stor det klart att samarbetet är ett avslutat kapitel. Det låg ändå ingen större dramatik bakom avskedet.

– Det var inte ekonomiskt realistiskt att fortsätta med tyskarna. Utöver de utgifter som jag nu har med det svenska laget borde jag ha satsat ytterligare en summa som motsvarar två finländares medelinkomster.

Under våren kom förhandlingarna igång med svenskarna och i slutet på juli enades parterna kring samarbetet.

– Då vi kom överens med svenskarna var det klart att jag fortsätter karriären. Före det var allting väldigt oklart.

Öppna Instagram-inlägget

Romar som fyllde 29 år i början av september har endast gott att säga om sina gamla och nuvarande lagkamrater.

– Vi hade ett väldigt bra upplägg med tyskarna och jag trivdes med grabbarna. Men det underlättar att få tala sitt modersmål vid middagsbordet då man är på resande fot i över en månad och har lite hemlängtan.

Förra säsongen var Romar lagkamrat med bland andra Thomas Dressen och Josef Ferstl som båda har stått högst på podiet i världscupen. Nu består hans lag av svenskarna Felix Monsén, Alexander Köll, Olle Sundin och dansken Christoffer Faarup.

– Inte märks det så mycket under träningarna. Då Sverige har VM på hemmaplan i Åre är flera lag villiga att samarbeta. Klart att det är en helt annan sak att ha en Kitzbühelvinnare i sitt lag, men vi har förhoppningsvis kommande Kitzbühelvinnare i vårt lag, säger Romar som kommer att återförenas med sin tidigare tränare, slovenen Mitja Zupan.

Fokus på kungsgrenen

Under sommaren tillbringade Romar en månad i Chile och som bäst är han på träningsläger i Saas Fee i Schweiz. På träningarna har han mest fokuserat på att återfinna åkningen som en gång gjorde honom till en av de mest lovande störtloppsåkarna.

Öppna Instagram-inlägget

– Vi har jobbat med grundläggande saker och försökt hitta tillbaka till formen som jag hade mellan 2012 och 2014. Det har blivit en hel del storslalom och via den ska jag försöka åka tekniskt rätt. Sedan gäller det att hitta mer fart till super-G och störtlopp.

Förra säsongen tog Romar världscuppoäng endast tre gånger. På grund av de medelmåttiga resultaten är han mer försiktig beträffande årets målsättningar.

– Mitt mål är topp-25 i världscupen och att jag skulle kvalificera mig till finalerna i Andorra. I störtlopp är det realistiskt. Sedan är det ju VM i Åre i februari vilket passar mig. En bekant backe som dessutom brukar bjuda på överraskningar.

Hur prioriterar du grenarna störlopp, super-G och den alpina kombinationen?

– Störtloppet, det vill säga kungsgrenen, är klar etta. Sedan kommer jag givetvis att göra mitt bästa i super-G trots att förra vinterns resultat var värdelösa.

Andreas Romar.
Romar tog förra säsongen världscuppoäng i Beaver Creek, Wengen och Kitzbühel. Andreas Romar. Bild: EPA Andreas Romar

Romar inleder världscupsäsongen den 24 november i Lake Louise i Kanada. Före det tränar han i Europa innan avfärden till Nordamerika i början av november.

– Just nu är jag i bra skick men då världscupen börjar ska jag vara i extremt bra skick.

Den alpina världscupen börjar nästa helg med storslalom för både damerna och herrarna i Sölden.

Läs också