Hoppa till huvudinnehåll

Årets naturbild utstrålar tidlös sommarstämning - för första gången tog en kvinna hem segern

En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden.
"Iltakello" är Årets bild och vinnare i kategorin Växter och svampar (Kasvit ja sienet). En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden. Bild: Taru Rantala blåklocka,årets naturbild 2018

Finlands naturfotografer rf har utsett Taru Rantalas fotografi ”Iltakello” (Kvällsklocka) till Årets naturbild. Bilden föreställer en liten blåklocka i närbild.

Domarna berömde framför allt stämningen i bilden och den noggrant uttänkta kompositionen med ljuscirklarna i bakgrunden.

En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden.
"Iltakello". En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden. Bild: Taru Rantala blåklocka,årets naturbild 2018

"Allt i allt utstrålar bilden den varma sommarens tidlösa stämning", löd domarnas motivering.

Fotografen Taru Rantala är den första kvinnan att vinna huvudpriset i tävlingen, som i år ordnas den 38:e gången.

Från föreningens håll välkomnar man det växande intresset för naturfotografering bland kvinnor. Under de senaste fem åren har antalet kvinnliga medlemmar i Finlands naturfotografer rf tredubblats.

- Det var bara en tidsfråga innan vi fick en kvinnlig vinnare i Årets naturbild, konstaterar ordförande Kari Wallgren i pressmeddelandet.

En brunbjörn i motljus.
"Säteiden maalaama" av Arto Ketola är vinnare i kategorin Verk av naturen (Teoksia luonnosta). En brunbjörn i motljus. Bild: Arto Ketola brunbjörn,årets naturbild 2018

I år deltog nästan 14 000 bilder tagna av närmare 900 fotografer i tävlingen. Bilderna tävlar i åtta olika kategorier. Därtill finns en nionde kategori där en friare editering av bilderna tillåts.

Av vinnarna i de åtta traditionella kategorierna väljs en till Årets bild. Alla prisbelönta bilder kan ses här.

En människa och en hund som står på en grusväg i motljus, i bakgrunden går solen upp. Himlen är spräcklig av en flygande flock fåglar.
"Aamulenkillä" av Lassi Kujala är vinnare i kategorin Naturen och människan (Luonto ja ihminen). En människa och en hund som står på en grusväg i motljus, i bakgrunden går solen upp. Himlen är spräcklig av en flygande flock fåglar. Bild: Lassi Kujala Hundar,fåglar,årets naturbild 2018