Hoppa till huvudinnehåll

Årets naturbild utstrålar tidlös sommarstämning - för första gången tog en kvinna hem segern

En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden.
"Iltakello" är Årets bild och vinnare i kategorin Växter och svampar (Kasvit ja sienet). En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden. Bild: Taru Rantala blåklocka,årets naturbild 2018

Finlands naturfotografer rf har utsett Taru Rantalas fotografi ”Iltakello” (Kvällsklocka) till Årets naturbild. Bilden föreställer en liten blåklocka i närbild.

Domarna berömde framför allt stämningen i bilden och den noggrant uttänkta kompositionen med ljuscirklarna i bakgrunden.

En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden.
"Iltakello". En liten blåklocka i närbild, mot två ljusklot i bakgrunden. Bild: Taru Rantala blåklocka,årets naturbild 2018

"Allt i allt utstrålar bilden den varma sommarens tidlösa stämning", löd domarnas motivering.

Fotografen Taru Rantala är den första kvinnan att vinna huvudpriset i tävlingen, som i år ordnas den 38:e gången.

Från föreningens håll välkomnar man det växande intresset för naturfotografering bland kvinnor. Under de senaste fem åren har antalet kvinnliga medlemmar i Finlands naturfotografer rf tredubblats.

- Det var bara en tidsfråga innan vi fick en kvinnlig vinnare i Årets naturbild, konstaterar ordförande Kari Wallgren i pressmeddelandet.

En brunbjörn i motljus.
"Säteiden maalaama" av Arto Ketola är vinnare i kategorin Verk av naturen (Teoksia luonnosta). En brunbjörn i motljus. Bild: Arto Ketola brunbjörn,årets naturbild 2018

I år deltog nästan 14 000 bilder tagna av närmare 900 fotografer i tävlingen. Bilderna tävlar i åtta olika kategorier. Därtill finns en nionde kategori där en friare editering av bilderna tillåts.

Av vinnarna i de åtta traditionella kategorierna väljs en till Årets bild. Alla prisbelönta bilder kan ses här.

En människa och en hund som står på en grusväg i motljus, i bakgrunden går solen upp. Himlen är spräcklig av en flygande flock fåglar.
"Aamulenkillä" av Lassi Kujala är vinnare i kategorin Naturen och människan (Luonto ja ihminen). En människa och en hund som står på en grusväg i motljus, i bakgrunden går solen upp. Himlen är spräcklig av en flygande flock fåglar. Bild: Lassi Kujala Hundar,fåglar,årets naturbild 2018
 • Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

  Jakobstadsmusikern fortfarande etta.

  Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?

 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

  Aktuell med ny musik i Vegatoppen.

  Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje