Hoppa till huvudinnehåll

Kontio övertygade på nya hästen – slog svenska världsstjärnorna i GP-hoppningen

Anna-Julia Kontio.
Anna-Julia övertygade med sin insats i Helsinki Horse Show. Anna-Julia Kontio. Bild: Lehtikuva Anna-Julia Kontio

Olympiska medaljörer, VM-medaljörer och världsstjärnor red bort sig. Anna-Julia Kontio satt säkert i sadeln, fortsatte sin starka inledning på säsongen och stod för en positiv överraskning i GP-hoppningen på hemmaplan.

Världseliten i ridsport är samlad i Finland för Helsinki Horse Show. På söndag avgörs världscuphoppningen i Ishallen, men redan i dag var det stjärnspäckat.

I GP-hoppningen – en femstjärnig tävling, den näst största klassen under helgen i Helsingfors – radade de stora namnen upp sig. Flera av dem missade den andra omgången.

Världstvåan Steve Guerdat (olympisk mästare 2012) samt svenske världstrean Henrik von Eckermann och hans landsman Peder Fredricson – båda två med ett färskt VM-silver från lagtävlingen – var tre av de stora favoriterna som inte hade något med tätstriden att göra.

"Säkrade i andra"

Det hade däremot Anna-Julia Kontio, ett av två hemmahopp i dagens tävling. På hästen Ornellaia gjorde Kontio en stark första runda, noterade noll fel och kvalade in till andra hoppningen.

Där hade finländskan fyra fel och hade sämst tid av de sex hopparna. Därmed slutade Kontio också sexa i tävlingen.

– Vi fick åter till en ren hoppning, men jag säkrade i andra omgången. Senast i Oslo gjorde vi fel då och nu kom det också en rivning. Men jag är ändå nöjd, säger hon enligt STT.

Jordanisk prinsessa räddade karriären

Kontio har en anmärkningsvärd historia. För några år sedan var hon inne bland de hundra främsta i världen, men när förhållandet med den schweiziske stjärnan Martin Fuchs sprack tappade hon också tillgången till hästarna.

Hon övervägde att avsluta karriären, men en jordanisk prinsessa kontaktade henne i våras och nu rider hon igen. Efter blott fyra månader tillsammans med Ornellaia går det så här bra.

När världscupen startade i Oslo tog hon en tolfteplats och dagens insats visar att Kontio är på rätt väg. På söndag är hon i elden igen under världscuphoppningen.

Precis som i dag tävlar hon på Ornellaia. Kontio låter den mer bekanta hästen Fardon vila under helgen.

– Fardon blev sjuk under sommaren och den är inte i hundraprocentig form ännu. I morgon är målet att rida rent och ta en placering bland de tio främsta.

Tyskt i topp

Tysken Philipp Weishaupt tog hem GP-hoppningen på hästen Asathir.

– Bästa hästen vann i dag, säger Weishaupt.

Tävlingens andra finländska Emma Broända noterade sjutton fel och slutade på en 33:e plats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport