Hoppa till huvudinnehåll

Miljarder i potten för amerikanska valet - "men det sätts mera pengar på att fira Halloween än på demokratin"

En kvinna lägger en valsedel i en valurna.
Förhandsröstningen inför USA:s mellanårsval har redan ägt rum i vissa delstater. Här röstar man i en vallokal i Iowa. En kvinna lägger en valsedel i en valurna. Bild: AFP / Lehtikuva val,USA

Valet i USA i början av november blir antagligen ett mycket dyrt val, trots att det är ett mellanårsval. Donatorerna är flitigt ute, eftersom valet anses så viktigt. Senast behövdes över sex miljarder dollar.

Vanligtvis behövs mest pengar de år amerikanerna väljer president och kongress. Nu handlar det om ett mellanårsval. Men presidentkampanjen är också redan igång.

Amerikanerna är stolta över att de har noggrann kontroll över och regler för finansieringen av valkampanjerna. Ingen ska komma åt att korrumpera politikerna.

Tv-reklam kostar mest - påverkar amerikanerna

Det mesta av kampanjpengarna sätts på reklam – fortfarande en hel del i tv.

"I approve this message" - jag står bakom detta budskap. Det är en vanlig fras i amerikansk valreklam. Ibland kan kandidaterna stå för ganska hårresande påståenden. Det blev klart senast med Donald Trump.

Det är mycket pengar i omlopp i valet i år också, trots att det inte är ett presidentval.

"Ser ut att bli ett dyrt val"

I år är det republikanerna som varnar för att demokraterna köper kongressplatser. De kommer att dominera reklamen, varnar valstrateger från Republikanska partiet i Washington Post.

De anonyma strategerna visar dokument på att demokratiska kandidater bokar ovanligt mycket tv-tid. Demokraterna beräknas använda 50 miljoner dollar mer än republikanerna bara på tv- och radioreklam.

Presidentval i USA
Presidentval i USA Bild: EPA/DAN ANDERSON Presidentval i USA,USA,i voted,val (samhälleliga händelser),presidentval

Reklamen är dyrast, men kampanjstaben kostar likaså. Det går också åt mycket pengar till att administrera penninginsamlingen.

Nyheten är antagligen också en varningsklocka till de republikanska donatorerna: Skicka mera pengar!

Rika vänner är guld värda

Många politiker är mycket rika. Det är nästan ett tecken på kompetens för en politiker. Därför är det också viktigt för Donald Trump att skryta med sina framgångar.

Donald Trump
Donald Trump Bild: EPA / Larry W. Smith donald trump

Nu är det mycket tal om Michael Bloomberg, tidigare republikansk borgmästare i New York. Han har skrivit sig som demokrat, och skrivit flera stora checkar till demokraterna på 100 miljoner dollar.

Alla undrar om han också själv tänker ställa upp i nästa presidentval. Han skulle ha råd med det.

Dollarn ger färg till kampanjvågen

Den republikanska partifärgen är röd, demokraternas färg är blå. Men nu befarar en del att det inte blir en röd eller blå våg i valet.

Färgen på vågen som sveper in är snarast grön – som dollarsedeln.

Det handlar alltså om stora pengar – men amerikanerna har koll på dem. Alla politiska kampanjer och kandidater måste anmäla i realtid hur mycket pengar de får in, och av dem.

Den federala valkommissionen är en oberoende valmyndighet som ska reglera kampanjfinansieringen.

Kusligt mycket pengar

Ellen Weintraub är demokraternas viceordförande i kommissionen. Hon försöker belysa satsningarna på valet.

- Senast gick det åt 6,4 miljarder, jo miljarder! Visst är det enormt mycket pengar, säger Ellen Weintraub. Men kom ihåg att landet är stort och ekonomin god.

Ellen Weintraub påminner också om festligheterna veckan före: Halloween, som är barnens godisfest, "bus eller godis"-helgen.

Amerikanerna använde i fjol 8,4 miljarder dollar på Halloweenfirandet. Men alltså två miljarder mindre på demokratin i samband med valet, försöker Ellen Weintraub jämföra.

Alla Hjärtans dag - Valentines Day i februari - är ännu dyrare för den samlade amerikanska plånboken. Den beräknas årligen kosta nästa 20 miljarder dollar.

Mindre summor i mellanvalen

I mellanårsvalen brukar det gå åt mindre summor. Det är ju bara en tredjedel av senatorerna som ska väljas – och ingen president.

Men ändå använde man 3,8 miljarder dollar i senaste mellanårsval, för kandidater, partier och grupper. Gissningen är att det behövs och doneras mer i år, för valet anses så avgörande.

Allt ska vara genomskinligt

Valkommissionen har omfattande webbsidor som avslöjar allt om alla donationer till de politiska kampanjerna. Man kan söka donatorernas namn och hemort i registret.

USA vill inte släppa in korruption och hemliga pengar i slutna kuvert.

amerikanska dollarsedlar
amerikanska dollarsedlar Bild: Yle/Seppo Sarkkinen amerikansk dollar,valuta

Därför regleras också de summor som kandidaterna får ta emot. En privatperson får donera maximalt 2.700 dollar per val och kandidat. Privatpersoner kan också donera upp till 33.900 dollar till en partikommitté, man får donera också på lokal och delstatsnivå.

Utländska pengar inte tillåtna

Utlänningar får inte donera några politiska pengar alls. Frågan om utländsk (rysk) inblandning utreds nu av specialåklagaren Muller.

Inte heller firmor som har offertkontrakt med regeringen får donera politiska pengar. Det finns också begränsningar för storföretag och fackföreningar som inte får ge åt enskilda kandidater.

Däremot är det tillåtet att ge större summor åt de överordnade kommittér som bedriver politisk annonsering och stödverksamhet till kandidaterna och partierna.

Inget ovanligt med donationer - 100 miljoner åt Trump

I USA är det inte alls ovanligt med välgörenhet, donationer och insamlingar. Ingen tycker det är konstigt att stöda sina politiker ekonomiskt. Några statliga eller kommunala partistöd finns inte.

Det speciella i år är också att Donald Trump redan har samlat in över hundra miljoner dollar för sin valkampanj, för presidentvalet år 2020.

Det är ingalunda så att miljonärerna betalar sin egen kampanj. Men ofta har de många vänner som också är rika.

Tidig valstart ger mer pengar och trogen krets

I Trumps fall är det de små summorna som ger en strid penningström, förmodligen också åren 2019 och 2020.

Donald Trumps tidigare valstart anses genialisk på fler sätt. Genom donationerna får han en samling mänskor som binder sig vid honom redan nu. Det kan vara nyttigt också om det skulle dyka upp starka motkandidater i det interna partivalet.

Ovanligt att kandidaten själv betalar

- Det har hänt, men är inte alldeles vanligt, att kandidaterna betalar stora summor själva, säger Ellen Weintraub.

Men det finns inga regler som förbjuder dem att satsa. Det amerikanska regelverket handlar om att förhindra korruption, och man kan inte korrumpera sig själv, förklarar Weintraub.

Det finns ingen övre gräns för hur mycket en valkampanj får kosta.

- Där handlar det om yttrandefrihet, vi kan inte lägga några gränser.

Över hälften av amerikanerna anser att Hillary Clinton är opålitlig.
Över hälften av amerikanerna anser att Hillary Clinton är opålitlig. Bild: EPA / Cristobal Herrera demokraterna

Det är inte alltid pengarna som avgör valresultatet. Valresultatet från 2016 är ett exempel: Hillary Clinton samlade in mest pengar, men hon vann inte.

Pengarna följer vinnaren

- Det behövs en ordentlig grundsumma för att få synlighet som en trovärdig kandidat. Men efter det avgör ideologin, retoriken och resultaten från det politiska arbetet, åtminstone i teorin.

Men är du helt utan pengar, kommer du inte långt, misstänker Ellen Weintraub. Alla vill ändå ha mer pengar i kampanjen.

Weintraub visar på en annan paradox; pengarna följer prognosen. De kandidater som man tror ska vinna, får större donationer:

- Det är inte alltid så att pengarna skapar en vinnare. Däremot kan det gå så att pengarna följer den som kommer att vinna, resonerar Ellen Weintraub från Federal Election Commission.

Läs också