Hoppa till huvudinnehåll

Oreda och våld under valdagen i Afghanistan - köerna till vallokalerna ändå långa

Kön till en vallokal i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen.
Kön till en vallokal i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen. Kön till en vallokal i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen. Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,parlamentsval,Kabul

Lördagens parlamentsval i Afghanistan fick en kaotisk start på många håll. Enligt valkommissionen ska vallokalerna i en del distrikt hållas öppna också på söndagen på grund av allt strul.

Under valdagen har explosioner och mindre attentat inträffat vid vallokaler i huvudstaden Kabul och på andra håll i landet.

Enligt en italiensk hjälporganisation har åtminstone ett 40-tal människor vårdats på organisationens akutmottagning i Kabul efter attentat mot vallokaler.

Det finns inga uppgifter om antalet skadade eller döda i valrelaterat våld i hela landet under dagens lopp, men på eftermiddagen hade det inte ännu rapporterats om några riktigt dödliga attacker.

Blodspår efter en granatexplosion utanför en vallokal i centrum av Kabul på lördagen.
Blodspår efter en granatexplosion utanför en vallokal i centrum av Kabul på lördagen. Blodspår efter en granatexplosion utanför en vallokal i centrum av Kabul på lördagen. Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI Afghanistan,Kabul,parlamentsval,attentat

Både talibanrörelsen och IS har svurit att sabotera valprocessen och hotat alla som deltar.

- Vi bryr oss inte om deras hot. Talibanerna hotar oss hela tiden, sade 55-årige Khoda Baksh till nyhetsbyrån AP utanför en vallokal i västra Kabul.

Baksh hoppas att en ny och yngre generation politiker ska ta över parlamentet. Enligt honom domineras parlamentet nu av krigsherrar och en genomkorrupt elit. På den punkten får han medhåll av många politiska bedömare.

- De har inte gjort ett dyft för oss, sade Baksh.

Hot om våld skrämde bort valfunktionärer

Närmare 9 miljoner afghaner är röstberättigade i dagens parlamentsval, som egentligen borde ha hållits redan i början av 2015, men som skjutits upp flera gånger på grund av upptrappat våld.

2 500 kandidater tävlar om 249 platser i parlamentets underhus.

Det har förekommit omfattande valfusk i alla afghanska val, men den här gången försöker man motverka det genom ett nytt system med biometrisk väljarregistrering.

Exempelvis i Qarabagh, norr om Kabul, blockerades vägar av rasande väljare som hade väntat över fem timmar på att en vallokal skulle öppna.

Lokala myndigheter förklarade att man utbildat lärare i det nya biometriska systemet för att de skulle fungera som valfunktionärer, men de hade inte dykt upp på valdagen. Myndigheterna trodde att de stannat hemma på grund av de hot som riktats mot dem från talibaner.

En valfunktionär kontrollerar väljarens identitet i en vallokal i Kabul.
En valfunktionär kontrollerar väljarens identitet i en vallokal i Kabul. En valfunktionär kontrollerar väljarens identitet i en vallokal i Kabul. Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI Afghanistan,Kabul,parlamentsval

Tekniska problem, brist på valfunktionärer, saknade röstlängder och valsedlar ledde till att många vallokaler runt om i landet öppnades flera timmar för sent.

Enligt den afghanska valkommissionen ska vallokaler hållas öppna ännu på söndagen i valdistrikt där vallokalerna inte ännu hade öppnat sex timmar efter att de borde ha öppnat på lördagen.

I provinsen Kandahar i söder beslöt myndigheterna att skjuta upp valet på grund av talibanattacken där den inflytelserika polischefen Abdul Raziq dödades.

Valet har också skjutits upp i provinsen Ghazni med hänvisning till problem med representationen från olika etniska grupper.

Trots alla problem ringlade köerna långa utanför vallokalerna både i Kabul och på många andra håll.

President Ashraf Ghani tackade alla valfunktionärer och väljare som gjorde valet möjligt trots riskerna.

Hoppa över Twitterpostning

"Genom att lägga våra röster utan rädsla hedrar vi de stupades uppoffringar", skrev Ghani på Twitter.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs mera:

Analys: Nästan 40 år av krig i Afghanistan - nu ser det ut att bli ännu värre

Krigen i Afghanistan började för nästan fyrtio år sedan, men än syns det inget slut på våldet. Tvärtom, talibanrebellerna har vind i seglen medan den regeringen verkar allt mer handfallen inför parlamentsvalet den här månaden som redan har fördröjts med tre år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes