Hoppa till huvudinnehåll

Stordemonstration mot brexit i London

Tiotusentals människor samlades på lördagseftermiddagen i Londons centrum för att delta i en stordemonstration mot brexit.

Deltagarna vill att Storbritanniens utträde ur EU antingen ska inhiberas, eller att det ska ordnas en ny folkomröstning om brexit.

Marschen och demonstrationen ordnas av brexitmotståndare från alla politiska läger.

De har gått samman i kampanjgruppen People's Vote (Folkets röst) som kräver en folkomröstning om resultatet av brexitförhandlingarna mellan Storbritannien och EU.

Förhandlingarna har hittills stampat på stället och premiärminister Theresa May har förkastat kraven på en ny folkomröstning.

Det politiska läget kompliceras av att både regeringspartiet Tories och oppositionspartiet Labour är splittrade i sin hållning till brexit.

Den 29 mars vid midnatt

Enligt planerna ska Storbritannien lämna unionen i mars nästa år. Förhandlingarna med EU går ut på att få till stånd ett avtal som skulle reglera utträdet.

Om inget avtal nås är det möjligt att det blir en så kallad hård brexit, då en mängd avtal med eller via EU slutar gälla vid midnatt den 29 mars 2019.

Det kan medföra stora praktiska problem för trafiken med personer, varor och tjänster mellan Storbritannien och utlandet.

Britterna godkände ett utträde ur EU med knapp majoritet 52 procent mot 48 i en folkomröstning i juni 2016. Valdeltagandet var 72 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes