Hoppa till huvudinnehåll

Danske Bank, Nordea och Handelsbanken bekräftar: Boris Rotenberg stämmer bankerna för avtalsbrott

Helsingin oikeustalo Ruoholahdessa.
Helsingin oikeustalo Ruoholahdessa. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,Gräsviken,Åklagarmyndigheten

Den ryske oligarken och finska medborgaren Boris Rotenberg har stämt ett antal banker för avtalsbrott, till följd av USA:s sanktioner mot Ryssland. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade om stämningsansökan redan i fredags.

Stämningen gäller Nordea, Danske Bank, OP Yrityspankki och Svenska Handelsbanken. Rotenberg anklagar bankerna för avtalsbrott i samband med USA:s sanktioner mot Ryssland. Det rapporterar bland annat Dagens Industri och Taloussanomat.

Tre av bankerna bekräftar uppgifterna till STT men vill inte kommentera ärenden som gäller enskilda kunder.

- Danske bank förhåller sig oerhört allvarligt till förebyggande av och sanktioner som gäller penningtvätt, och har vidtagit flera betydande åtgärder för att försäkra oss om att vi följer bestämmelserna, säger Danske Banks presschef Josi Tikkanen.

Boris Rotenberg och brodern Arkadij placerades 2014, efter annekteringen av Krim, på en amerikansk sanktionslista. Enligt USA ska bröderna ha skott sig på byggena inför OS i Sotji.

Boris Rotenberg är inte på de europeiska sanktionslistorna, men de nordiska bankerna är tvungna att följa amerikanska sanktioner som berör privatpersoner om de vill fortsätta samarbeta med amerikanska banker, skriver Dagens Industri med hänvisning till Bloomberg.

Stämningen lämnades in till Helsingfors tingsrätt den 4 oktober.

Källa: STT