Hoppa till huvudinnehåll

Gymnastikglädje i Vasa – "Fantastiskt att se vilken utveckling som skett"

Glada gymnaster från Närpes Gymnastikklubb Artistica.
Rosa Kärkkäinen, Wanja Liljedahl, Linnéa Yli-Panula, Tuva Wilson, Elsa Strandberg, Lilja Ekholm, Yamina Ström och Fanny Sillanpää är gymnaster från föreningen Närpes Gymnastikklubb-Artistica. Glada gymnaster från Närpes Gymnastikklubb Artistica. Bild: Yle/Moa Mattfolk redskapsgymnastik,Österbotten,gymnast,hobbyer

Tävlingsnerver, fokus och koncentration är några av ingredienserna som trängs i Volthallen i Vasa under helgen. Men lika stor plats får rörelseglädje och kamratskap. Redskapsgymnastiken är på frammarsch i Österbotten.

- Det är fantastiskt att se vilken utveckling som har skett på bara några år, vår förening har redan flera flickor som tränar på landslagslinjen, säger Amanda Hämäläinen som är tränare i föreningen Vasa Redskapsfantaster.

Bakom Hämäläinen pågår uppvärmning för fullt.

Perfekta hjulningar, vackert sträckta armar och händer, ben och fötter. En och annan handvolt bakåt, mer känt som flick-flack eller flicki. Någon går vant på händerna.

Josefin Ekman och Amanda Hämäläinen är tränare inom föreningen Vasa Redskapsfantaster.
Josefin Ekman och Amanda Hämäläinen är tränare inom föreningen Vasa Redskapsfantaster. Josefin Ekman och Amanda Hämäläinen är tränare inom föreningen Vasa Redskapsfantaster. Bild: Yle/Moa Mattfolk redskapsgymnastik,hobbyer,Österbotten,tränare,Amanda Hämäläinen

Att det går bra för föreningen är ingen överdrift. En av föreningens gymnaster, 14 år gamla Laura Nyqvist, lyckades tidigare i år ta sig till junior-FM. Nyqvist var den första från Vasa att lyckas ta sig så långt, men andra kommer att följa efter tror Amanda Hämäläinens tränarkollega Josefin Ekman.

- Från min egen tid som tävlingsgymnast har det gått massor framåt, och vår förening har gjort stora framsteg. Det tycker jag är jättefint, säger Ekman.

Gren som intresserar allt fler

Vasa Redskapsfantaster står värd för veckoslutets tävlingar i redskapsgymnastik i Volthallen i Vasa, där drygt 260 tävlande från hela Finland samlas. Det handlar om flickor i åldern 7-18 år som tävlar i klasserna B-F samt de obligatoriska klasserna för landslagslinjen.

Att redskapsgymnastiken är på frammarsch ser man inte minst på antalet deltagare.

Gymnast från Vasa redskapsfantaster under tävlingar i Vasa.
Fokus, balans och koncentration är nycklar då man tävlar på bom. Gymnast från Vasa redskapsfantaster under tävlingar i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk redskapsgymnastik,Österbotten,gymnast,barn (familjemedlemmar),hobbyer

Vasa Redskapsfantaster har gått från drygt 400 till 500 medlemmar på bara några år. Åttio av medlemmarna är tävlingsgymnaster. Att föreningen för snart två år sedan fick nya utrymmen i Volthallen i Runsor har också varit ett lyckokast.

Med fler tränare och fler lediga träningsutrymmen kunde föreningen ha ännu fler medlemmar, det är många som vill med och köar för att få en plats, berättar Amanda Hämäläinen och Josefin Ekman.

Satsar, tränar, drömmer

Föreningen Vasa Redskapsfantaster grundades 1997. En av de föreningar som gästar helgens tävlingar i Volthallen är betydligt yngre, Närpes Gymnastikklubb-Artistica rf, grundat 2016.

Också i Närpes är redskapsgymnastik populärt. Föreningen har 200 aktiva gymnaster, både pojkar och flickor i åldrarna 3-18.

Ett tiotal av föreningens flickor i åldern 7-11 har nyss avklarat sina tävlingsserier på bom, ett av de fyra obligatoriska redskapen. De övriga är hopp, barr och matta.

Gymnast från Närpes Gymnastikklubb under tävlingar i Vasa.
Tävlingsnerverna håller hela vägen till slut och efteråt kan man vara stolt över sin egen prestation. Gymnast från Närpes Gymnastikklubb under tävlingar i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk redskapsgymnastik,barn (familjemedlemmar),Hobby,Österbotten,gymnast

Flickorna är en enda sprattlig skara av tävlingsnerver som nu får andas ut, och det blir omöjligt att hålla reda på vem som levererar vilken av de glada replikerna.

- Drömpoäng är tio, men det har jag aldrig fått. Det bästa jag fått är nio.

- Att tävla är kul, man är nöjd när man känner att man gjort bra ifrån sig.

- Det roligaste med gymnastik är att man får lära sig nya saker!

Det ska vara roligt

Efter en stunds prat med Närpesgymnasterna står det klart att de tränar rätt mycket, de allra flesta flera gånger i veckan. Antalet hjulningar per dag går inte att räkna, minst hundra blir det, utbrister någon.

- Jag går på alla extraträningar som finns.

- Jag tränar också varje dag hemma.

- Det gör jag också!

Träningarna handlar förstås om att utvecklas inom gymnastiken, men mest om glädje, berättar tränare Malin Gullström. Hon leder träningar tre gånger i veckan och följer självklart med då det är tävling.

- Det viktigaste i mitt jobb som tränare är att flickorna har roligt, det ska vara roligt att hålla på med det här. Redskapsgymnastik kräver också mod att våga lära sig nya svårare saker, så då gäller det också att kunna peppa och få dem att kämpa, säger Gullström.

En bom i förgrunden då prisutdelning pågår under tävlingar i redskapsgymnastik i Vasa.
Prisutdelning till ljudet av publikens applåder. En bom i förgrunden då prisutdelning pågår under tävlingar i redskapsgymnastik i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk redskapsgymnastik,Österbotten,barn (familjemedlemmar),hobbyer,Bom

Under helgens tävlingar i Volthallen räckte NGK-Artisticas filosofi långt. Flera av föreningens flickor fick medalj och truppen som deltog var rekordstor.

Läs också