Hoppa till huvudinnehåll

Norrena & Frantz: Vänner och pengar - en problematisk kombination?

leende kvinna håller upp kreditkort
leende kvinna håller upp kreditkort Bild: lev dolgachov/Syda Productions ekonomi,relationer,Kredit

I nästa avsnitt av relationspodden Norrena & Frantz spinner vi vidare på temat pengar.

När vi för några veckor sedan undrade ifall ni någon gång gjort slut med kompisar berättade många av er om vänskapsrelationer som påverkats av pengar.

Pengar kan skapa avundsjuka och obalans i en vänskapsrelation. Samtidigt är det kanske inte lika självklart att diskutera pengar och ekonomi med sina vänner som med familjen.

Tråkigt att vara den snåla (fast man kanske helt enkelt inte har råd)

De första gångerna jag insåg hur laddat det kan bli med pengar inom en kompiskrets var för tio år sedan när en massa vänner gifte sig nästan samtidigt.

Inför bröllopen skulle det förstås ordnas möhippor och svensexor, och här blev det väldigt påtagligt att de ekonomiska förutsättningarna var olika.

En del såg det som en självklarhet att den blivande bruden skulle skämmas bort med spa, bungy jump och hotellövernattning, vilket hade lett till en budget på flera hundra euro per deltagare.

Andra föreslog ett mera anspråkslöst koncept, med frågesporter och hemtillverkad mat. Inte nödvändigtvis för att vara snåla, utan för att alla vänner skulle ha möjligheten att delta i roligheterna, också de som var vårdlediga, studerande eller arbetslösa.

Det är jobbigt att vara den som ständigt måste tacka nej till restaurangbesök och kompisresor. Det känns som man skulle vara den tråkiga snåljåpen, fast man kanske helt enkelt inte har råd.

Förmögen men inte skrytsam?

Samtidigt kan det bli obekvämt att vara den rikare vännen.

Att lite förläget skjuta undan den dyra designväskan när ensamförsörjarkompisen suckar över att hennes barn vuxit ur sina vinterskor igen.

Att tveka inför att lägga ut semesterbilder på Instagram för att inte verka skrytsam.

Är du den som ständigt bjuder på middagar och kalas, utan att någonsin få en inbjudan tillbaka?

Eller är du den som inte täcks protestera när kompisgänget går på restaurang och någon föreslår "ääh men vi delar väl jämnt på notan?" och sekunden därefter beställer in tre dyra flaskor vin?

Har du lånat pengar av eller till en vän någon gång? Påverkade det er vänskap på något sätt eller gick det bra?

Två leende kvinnor framför ljus bakgrund
Hannah Norrena och Eva Frantz Två leende kvinnor framför ljus bakgrund Bild: Ilmari Fabritius Hannah Norrena,Eva Frantz,podcast

Inför nästa poddavsnitt efterlyser vi era berättelser om pengar och vänskapsrelationer! Hur gör du och dina vänner? När uppstår problem och hur gör ni då?

Berättelserna kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form på svenska.yle.fi.

Berätta om dina erfarenheter av pengar i vänskapsrelationer!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje