Hoppa till huvudinnehåll

Räikkönen sköt upp Hamiltons titelfest – hjälpte Vettel med första segern sedan 2013

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen gjorde en dunderinsats i USA:s GP och fick belöning. Kimi Räikkönen. Bild: Getty Images Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen sköt upp Lewis Hamiltons segerfest. I ett riktigt F1-drama fick britten se sig slagen och titta på när säsongens första finländska triumf var ett faktum. Räikkönen gav sin stallkamrat en hjälpande hand och tog första GP-segern på fem och ett halvt år.

Skulle Lewis Hamilton säkra VM-titeln i formel 1 i Austin? Det var den stora frågan inför USA:s GP.

Hamilton hade ett jätteläge att ordna karriärens femte totalseger på en av sina favoritbanor. Britten behövde ta åtta poäng mer än enda konkurrenten Sebastian Vettel, vilket i praktiken betydde att Vettel var piskad att köra i mål som tvåa om Hamilton vann.

Att Vettel flyttades ner i startledet efter kvalet och dessutom snurrade på första varvet hjälpte till ytterligare för britten som startade från pole position.

Tvingades till ett till depåstopp

Tävlingen utvecklade sig ändå till ett taktiskt rävspel. Mercedes såg länge ut att dra det längsta strået med ett tidigt depåstopp för Hamilton, men däcken höll inte.

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen höll ut. Kimi Räikkönen. Bild: Getty Images Kimi Räikkönen

Som ende toppförare tvingades Hamilton till två depåstopp och med mindre än tjugo varv till mål hade allt förändrats. Helt plötsligt var Kimi Räikkönen tillbaka i täten – följd av Max Verstappen, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.

– Hammertime, konstaterade stallet till Hamilton på radion.

Hamilton satte gasen i botten, passerade Bottas och körde sedan för en seger. Det behövdes för en säkrad brittisk VM-titel i och med att Vettel slutade fyra.

"Däcken var inte bra"

Med fräscha däck körde Hamilton in sekund för sekund och med tio varv till mål var han inne i segerkampen igen. Hela tättrion var inom ett par sekunder i ett riktigt drama, men det räckte inte för Hamilton.

Räikkönen gjorde precis allt han kunde för att hjälpa sin stallkamrat från start till mål – och tillsammans med Verstappen höll han åtminstone liv i VM-kampen en vecka till. Finländaren körde i täten, gjorde en riktigt stabil insats och knep segern i Austin.

– Vi var tvungna att kriga. Däcken var inte i bra skick och jag försökte bara hålla liv i dem. Vi hade en bra taktik, tillräckligt bra för att vinna, säger Räikkönen.

Karriärens 21:a seger

Det här betyder att Räikkönen är uppe i tio pallplaceringar den här säsongen – hans bästa notering sedan han blev världsmästare 2007. Efter 113 lopp, eller nästan fem och ett halvt år, utan seger satte Räikkönen också punkt för den tunga sviten i USA.

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen fick stiga högst upp på pallen. Kimi Räikkönen. Bild: Getty Images Kimi Räikkönen

Räikkönen tog karriärens 21:a GP-seger och samtidigt säsongens första blåvita triumf. Samtidigt blev han den finländare med flest F1-segrar.

– Det var en utmärkt helg och det här är länge sen. Jag är glad, vi gjorde ett gott jobb. Nu är jag mycket gladare än om jag hade slutat tvåa, säger Räikkönen.

Hamilton ger beröm till Räikkönen efter loppet.

– Stort grattis till Kimi. Han gjorde ett grymt jobb, inga misstag och en väldigt bra start. Vi kunde inte göra mer än så här. Vi kör vidare nästa helg.

Tre tävlingar återstår av F1-säsongen. Nästa helg kör man i Mexiko och i november väntar lopp i Brasilien och Abu Dhabi.

Resultat, USA:s GP:

1) Kimi Räikkönen, Ferrari
2) Max Verstappen, Red Bull
3) Lewis Hamilton, Mercedes
4) Sebastian Vettel, Ferrari
5) Valtteri Bottas, Mercedes

Läs också

Nyligen publicerat - Sport