Hoppa till huvudinnehåll

Yle Vega utmanar ensamheten – experterna Johanna och Madeleine vägleder dig ur ensamhet under direktsänd radiokväll

madeleine de jong och johanna wahlgren
Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren har lång erfarenhet av att arbeta med människor. Tillsammans vill de sprida budskap och kunskap och ge förutsättningar för att minska på ensamheten och bidra till en bättre folkhälsa. madeleine de jong och johanna wahlgren ensamhet,experter

Det går att skaffa sig nya vänner, förbättra sina relationer och lära sig hantera sin ensamhet. Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren har skrivit en bok om detta och gästar Yle Vegas "Utmana din ensamhet"-kväll på onsdagen.

Onsdagen 24 oktober kommer Yle Vega tillägna en helkväll åt att uppmärksamma temat ensamhet.

Under devisen "Utmana din ensamhet" direktsänder Yle Vega från bland annat Vasa där dörrarna står öppna för alla som känner sig ensamma.

Det blir experter, inslag och lite mingel från kl.17.30 till 20.00.

Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren kommer vara experterna på plats.

Det här är andra gången Svenska Yle ordnar ett så kallat Vänskapskafé.

Ville motverka ensamhet och hjälpa ensamma

de Jong och Wahlgren sadlade om för några år sedan och valde att ägna sig helt och hållet åt att jobba med ensamhet.

De föreläser och informerar om ensamhet och har skrivit boken "Du är inte ensam om att känna dig ensam", som kom ut tidigare i år.

Målet är att motverka ensamhet och verka för goda relationer och bättre mående, men också att öka medvetenheten och medmänskligheten på samhällelig nivå.

- En av våra viktigaste uppgifter är att få bort tabut och skammen som finns kring ensamhet. Vi vill att fler vågar tala om det, säger Wahlgren.

För vågar man inte prata om det så är det väldigt svårt att påverka sin egen situation, konstaterar de.

Vad vet de då idag om ensamhet som de inte visste tidigare?

- Att ensamhet är ett större bekymmer än vi förstod från början och att det är oerhört vanligt. Och att det påverkar oss och våra liv så starkt, både fysiskt och psykiskt, säger de Jong.

Wahlgren och de Jong pratar också om skammen folk upplever över att de är ensamma.

- Det är många som upplever ensamhet men som inte berättat för sina nära eller kära hur dom egentligen känner, säger Wahlgren.

Reflektera och inventera

de Jong och Wahlgren tror inte att vi är ensammare idag än vi var förr.

Men samhället har förändrats till att bli allt mer individualiserat och prestations- och effektivitetsinriktat. Vi tillbringar mycket tid på sociala medier.

Så trots att vi idag har möjlighet att ha kontakt med väldigt många människor så känner ändå många att de saknar meningsfulla relationer idag mer än vad man gjorde för till exempel tjugo år sedan.

Men hur skall man då ta sig ur sin ensamhet?

de Jong och Wahlgren har utvecklat en egen modell där man definierar fyra tydliga steg som hjälper den ensamma att hitta strategier för att ta sig ur sin situation.

- Ensamheten är unik för varje enskild person och kan se väldigt olika ut. Man måste därför börja med att fråga sig vilken slags ensamhet man känner, påpekar de Jong.

Ensamhet påverkar oss och våra liv väldigt starkt, både fysiskt och psykiskt― Madeleine de Jong

De föreslår att man börjar med att reflektera över varför man känner sig ensam och i vilka situationer.

- Därefter kan man börja fundera på vilka möjligheter man har och vi tipsar om vilka de möjligheterna kan vara, säger de Jong.

Nästa steg är att sätta små delmål och jobba framåt.

Det kan till exempel handla om att titta på sig själv: Hur uppfattas jag och har jag beteende- eller tankemönster som ställer till det?

Respekt för de som har det allra svårast

För en del har ensamheten dock blivit så stor och hämmande att det inte hjälper med tips och råd.

- Man ska ha jättestor respekt för hur komplex ensamheten är och orsakerna bakom. I vissa fall ligger det djupare problem bakom och då kan man behöva ta hjälp av en terapeut eller psykolog, säger Wahlgren.

Då är det inte så himla lätt att ta sig an ensamheten, påpekar hon.

- Men de allra flesta av oss kan påverka sin situation på egen hand bara man har rätt kunskap och verktyg och vilja och mod, säger hon.

I vissa fall ligger det djupare problem bakom ensamheten och då kan man behöva ta hjälp av en terapeut eller psykolog― Johanna Wahlgren

de Jong påpekar att det heller inte alltid behöver handla om att skapa nätverk och träffa nya människor, det handlar också mycket om att jobba med det egna förhållningssättet.

- Många människor är jätterädda för att vara ensamma. Man kan träna på att lära känna sig själv och känna in att det också kan vara trivsamt. Då kan man få ett annat förhållningssätt till de stunder då man är ensam, säger hon.

Yle Vega sänder "Utmana din ensamhet"

Yle Vega sänder en längre intervju med de Jong och Wahlgren under den direktsända radiokvällen.

Utöver det kommer vi även att fundera över ensamheten efter en skilsmässa, vad ensamheten kostar både individen och samhället, varför unga vuxna är så ensamma och tips på hur du skaffar dig vänner i vuxen ålder.

Det blir också reflektioner om ensamhet av kända profiler, bland andra Kjell Westö och Li Andersson.

På Yle Vega onsdagen 24 oktober kl.17.30 till 20.

Läs mera:

"Som en boj som lossat från sina förtöjningar" - Kjell Westö, Li Andersson, Jontti Granbacka och Ellen Strömberg berättar om sin ensamhet

Framgång, vänner, sammanhang. Trots att man har allt detta kan man drabbas av stark ensamhetskänsla. Kjell Westö, Li Andersson, Jontti Granbacka och Ellen Strömberg berättar om sina ensammaste stunder.