Hoppa till huvudinnehåll

Diskussionen om yrkesstuderande som är olämpliga för jobb fortsätter – Prakticums rektor: "Lämplighetstester kan införas igen, men de ska ha en betydelse"

Harriet Ahlnäs
Prakticums rektor Harriet Ahlnäs. Harriet Ahlnäs Bild: Yle / Petter Blomqvist Prakticum,yrkesutbildning,andra stadiets utbildning,Borgå,verkställande direktör,rektorer,Rektor,harriet ahlnäs

Diskussionen om yrkesskolornas urval har gått het i helgen, då Helsingin Sanomat skrev om lärare som hoppades att deras studerande inte skulle nå riktiga arbetsplatser. Nu ligger lämplighetstest igen på dagordningen.

År 2015 slopades yrkesskolornas rätt att underkänna sökande på basis av ett lämplighetstest, men nu är det alternativet aktuellt igen.

Efter helgens medierapportering uppgav undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) att hon vill återinföra lämplighetstester, helst redan till våren.

I Helsingin Sanomats rapportering i helgen hette det att yrkesskolor haft problem med olämpade sökande speciellt på närvårdar- och väktarlinjer.

Trots lämplighetstest slinker olämpliga studerande igenom

På yrkesskolan Prakticum i Helsingfors har man däremot inte märkt av någon särskild förändring i studerandematerialet sedan lämplighetstesterna slopades.

- Egentligen inte i och med att vi tagit in de flesta som har sökt. Sedan måste jag också påpeka att tidigare då vi hade lämplighetstest, så kunde det ju ändå slinka igenom sådana som man kanske senare märkte att det här kanske inte är den lämpligaste utbildningen. Så inte var det heller ett vattentätt system, säger rektor Harriet Ahlnäs.

Ahlnäs påpekar också att Prakticum har resurser att ge studierådgivning eller stöd av läkare eller psykolog, om det visar sig att en studerandes studieval kanske inte varit det bästa.

Att återinföra lämplighetstest tycker Ahlnäs man nog kunde göra, men då måste skolan också få rätten att underkänna sökande i testet.

- Att ha ett urvalsprov som inte har någon betydelse, då sökanden kommer in genom den gemensamma ansökan ändå, är ju bara ett slöseri med resurser. Men om det har en betydelse, att man faktiskt kan backa i det skedet, så skulle vi förstås ta det i bruk.

Läs också