Hoppa till huvudinnehåll

Experten lyrisk efter Räikkönens efterlängtade seger: ”Det var den gamle gode Kimi”

Kimi Räikkönen sträcker upp armarna och jublar
Kimi Räikkönen sträcker upp armarna och jublar Bild: AFP / Lehtikuva Formel 1,Kimi Räikkönen

Fantastiskt och roligt. Så beskriver Yle Sportens expert Fredrik af Petersens Kimi Räikkönens seger i USA. Trots att Räikkönen inte visade speciellt mycket känslor efter segern så tror af Petersens att han värderar denna väldigt högt.

Kimi Räikkönen haft chansen att vinna tidigare under säsongen men inte nått hela vägen fram. I USA gick det till slut vägen. Efter 113 lopp utan seger blev Räikkönen en vinnare igen.

Segern var långt ifrån lätt. Under de sista varven låg Max Verstappen och Lewis Hamilton hack i häl men de lyckades aldrig komma tillräckligt nära för att göra en sista attack.

– Det var helt fantastiskt och riktigt roligt att han fick vinna igen. Han pressades av Verstappen och Hamilton men det påverkade inte honom alls. Det var den gamle gode Kimi Räikkönen och han vek sig inte under pressen. Det var ett helt perfekt lopp och jag undrar om han någonsin tittade i backspegeln, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Kimi visade inga stora känslor men hur lättad tror du att han är?

– Jag tror det var många känslor som rörde sig i huvudet. Många så kallade experter anser att han ska sluta men nu visade han sina kritiker att han fortfarande är en vinnare. Jag tror också att han rankar den här segern som den bästa i karriären.

– Ferrari har gjort misstag med taktiken ett par gånger och man har också ändrat den under lopp för att Vettel skulle vinna. Till den här tävlingen gick man också tillbaka till de inställningar som man hade i Tyskland. Det plus Kimis kamplust gjorde att han vann igen.

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen. Bild: Getty Images Kimi Räikkönen

En del chefer får ta till sig av Räikkönens ord

På presskonferensen efter loppet sade Räikkönen själv att det var skönt att få tysta de som tvivlat på honom. Han sade också att det inte var riktat mot stallet men af Petersens anser att det finns de i den högsta ledningen som får känna sig lite träffade.

– Det var riktat både till kritikerna utanför stallet samt den gruppen inom Fiat-koncernen som ville bli av med honom. De får nog svälja lite extra hårt och tänka över vad man har gjort. Jag tror också att stallchefen Maurizio Arrivabene är minst lika glad som Kimi. Enligt den information jag har så kämpade han för att Kimi skulle få stanna kvar medan en annan grupp ville att han skulle få sparken.

– Det fanns nog ingen i depån som inte unnade honom den här segern. Lewis Hamilton var den förste att gratulera så det visar hur populär Kimi är bland de andra förarna. Han är populär för att han är stenhård men schysst och gör inga dumheter, säger han.

Maurizio Arrivabene och Kimi Räikkönen.
Maurizio Arrivabene och Kimi Räikkönen. Maurizio Arrivabene och Kimi Räikkönen. Bild: xpbimages.com Formel 1,Kimi Räikkönen,Maurizio Arrivabene

Hamilton har en hand på pokalen

Räikkönens seger och Hamiltons tredjeplats gjorde att avgörandet vad beträffar VM-titeln sköts fram med åtminstone en vecka. Nästa söndag tävlar man i Mexiko och Hamilton leder VM-serien med 70 poäng före Vettel.

Finns det alls något som talar för att Vettel ännu kan vinna titeln?

– Mexiko har inte varit den bästa banan för Mercedes och nu såg man att däcken började slitas ovanligt snabbt på Hamiltons bil, det var helt oväntat. Han hade också vissa andra tekniska problem som inte var dramatiska men man vet inte hur det kommer att utvecklas på hög höjd i Mexico City, säger af Petersens.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport