Hoppa till huvudinnehåll

Finland tredje bäst på pensioner – garantipensionen drar ner betyget

Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen
Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen Bild: All Over Press pensionärer,pensioner,pengar,metallmynt,fattigdom,inkomster

Finlands pensionssystem kommer på en tredje plats i den internationella Melbourne Mercer Global Pension Index-jämförelsen. Listan toppas av Nederländerna, med Danmark på en andra plats.

Ifjol hamnade Finland på en femte plats.

Pensionssystemen jämförs med vissa markörer: hur långt pensionen räcker, hur hållbart systemet är och hur pålitlig förvaltningen är. Finland hamnade i topp tio i alla kategorier. Bäst var Finland när det gäller pålitlighet och transparens.

Indexnedskärningarna försvagade garantipensionen

Skillnaden mellan de två toppländerna är liten, och de är långt före de övriga länderna i jämförelsen.

- Danmark och Nederländerna har betydligt större pensionstillgångar än Finland. Betalningarna fonderas också i större utsträckning där, säger Pensionsskyddscentralens direktör Mikko Kautto.

Precis som i fjol visar jämförelsen att Finland skulle få en bättre placering om garantipensionen var större, de äldres sysselsättningsgrad högre och pensionstillgångarna fonderades i högre grad.

- På grund av indexnedskärningar har minimipensionsnivån försvagats de senaste åren. Och även om sysselsättningen bland 60 år fyllda utvecklas i en positiv riktning så finns även där mycket att förbättra, säger Kautto.

Från Mercers sida konstaterar man att många av utmaningarna som förknippas med en åldrande befolkning är de samma runtom i världen, oberoende av landets samhälleliga, politiska, historiska eller ekonomiska inflytande.

Efter topplaceringarna kom Australien, Sverige, Norge och Singapore. Jämförelsen omfattade 34 länder.

Källa: STT