Hoppa till huvudinnehåll

Flygplatsanställd bar Rosa bandet och fick sparken – säkerhetskontrollanter på Helsingfors-Vanda marscherade ut i protest

Säkerhetskontroll på Helsingfors-Vanda flygplats
Säkerhetskontroll på Helsingfors-Vanda flygplats Bild: Juha-Pekka Inkinen/Yle säkerhetskontroll

Säkerhetskontrollanterna som hör till luftfartsunionen IAU marscherade ut på Helsingfors-Vanda flygplats på måndagen. Protesten är riktad mot Airpro som sade upp en anställd för att han bar Rosa bandet på sina arbetskläder.

Det var Iltasanomat som först rapporterade om fallet på måndagen. Enligt IS hade mannen fått en varning för att han bar Rosa bandet på arbetskläderna, men fortsatt att bära det.

Rosa bandet är Cancerstiftelsens kampanj för att stöda bröstcancerforskning.

IAU:s viceordförande Pekka Kähkönen säger till Yle att utmarschen började klockan 12 och pågår fram till klockan 16.30. Han bedömer att mellan 20 och 30 personer har marscherat ut.

- De protesterar mot arbetsgivarens personalpolitik och vill förstås också visa solidaritet gentemot den här arbetskamraten som blev sparkad, säger Kähkönen.

Enligt Finavia ska resenärer som flyger från Helsingfors-Vanda komma i tid till flygplatsen på måndagen mellan klockan 14 och 18 eftersom det kan bli köer vid säkerhetskontrollerna.

Många bär Rosa bandet på flygplatsen

Pekka Kähkönen säger att fallet med uppsägningen och utmarschen är flerdimensionellt. En del av de anställda vid Finnair och Finavia, som äger Airpro, bär Rosa bandet under oktober månad.

Också väktarbolaget Avarns anställda bär Rosa bandet, och de gör exakt samma jobb som de säkerhetskontrollanter som jobbar för Airpro.

Avarns anställda har ryckt in för att minska personalbristen vid säkerhetskontrollerna under utmarschen.

Airpros och Avarns anställda lyder under olika kollektivavtal. Airpros anställda följer IAU:s avtal medan Avarns anställda lyder under servicefacket PAM:s avtal.

Det handlar om vad man överlag får fästa vid sina arbetskläder― Airpros vd Janne Hattula

Kähkönen säger att han inte har kännedom om andra protester än utmarschen. Den uppsagda mannen planerar att bestrida uppsägningen, för att reda ut om den är laglig eller inte.

- Arbetsgivarens reaktion känns minst sagt orimlig, även om de skulle ha formell rätt att förbjuda användningen av Rosa bandet. Det är frågan om en bara en månad lång kampanj där också arbetsgivaren själv är med, så det här låter minst sagt underligt.

Airpros vd Janne Hattula säger till Iltasanomat att uppsägningen handlar om hur arbetskläderna ska se ut, och vad man får fästa vid dem.

- Vi är med som stor bidragsgivare i flera välgörenhetskampanjer. Det handlar alltså inte om Rosa bandet, utan om vad man överlag får fästa vid sina arbetskläder.

Artikeln baserar sig på Mikko Leppänens artikel Turvatarkastajat osoittavat mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla, ulosmarssin tarkoituksena tukea Roosa nauha -merkin takia erotettua työntekijää för Yle Uutiset.