Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande inga löften om riksväg 8 – minister Berner har sista ordet om stomvägnätet

Riksväg 8
Hela riksväg 8 bör ingå i stomvägnätet, det anser den delegation österbottningar som under måndagen hördes av Kommunikationsministeriet. Riksväg 8 Bild: Yle/Chanette Härus Riksväg 8,Riksväg,vägar

Österbotten var välrepresenterat när Kommunikationsministeriet på måndagen hörde kommunerna angående förslaget till stomnätverk.

- De har hört oss så många gånger, nu hoppas jag att de också ska lyssna, säger landskapsdirektör Kaj Suomela på Österbottens förbund.

Representanter från Kristinestad, Korsnäs, Österbottens förbund, Österbottens handelskammare och Concordia fanns på plats i Helsingfors och alla använde sina talturer.

- Det här visar hur viktig riksväg 8 är. Vårt budskap är att den nya planen för stomvägar inte tryggar tillgängligheten i Österbotten, säger Kaj Suomela.

Kaj Suomela, landskapsdirektör i Österbotten.
Kaj Suomela Kaj Suomela, landskapsdirektör i Österbotten. Bild: Yle/Markus Bergfors Kaj Suomela,landskapsdirektörer,Österbotten (historiskt landskap),suomela

Det är fjärde gången som ministeriet hör landskapsdirektör Kaj Suomela angående stomvägnätet. Men frågan är om ministeriet lyssnar.

Något nytt förslag till stomvägsnät finns inte. Riksväg 8, förutom sträckan Jeppo - Karleby, finns inte med bland de vägar som ska få ett bättre underhåll.

- Det är tacknämligt att de vill höra oss, men nu hoppas jag att de också skulle lyssna, säger Suomela.

Men ministeriet gav inga löften i det här skedet, men lovade åtminstone lyssna säger Suomela.

Minister Berner fattar beslutet

Om några dagar ska alla kommentarer och utlåtanden vara sammanfattade som ska kommenteras av ministeriet. Men det beslutet fattar minister Anne Berner ensam.

Anne Berner
Anne Berner (C) Anne Berner Bild: Yle/Pekka Palmgren Anne Berner,Kommunikationsministeriet

Hittills går det inte Österbottens väg, inte när det gäller vare sig stomvägar eller omfattande jourförordning.

- Vi kämpar och vi kämpar, men det är snåla vindar hela tiden. Det gäller även placeringen av ambulanshelikoptern. Nog handlar det om makt.

- Vi har pratat så mycket med både ministern och tjänstemän att de nog känner till fakta nu, säger Suomela.

Med ett universitetssjukhus i Åbo och det andra i Uleåborg och Vasa centralsjukhus i mitten handlar det här också om patientsäkerhet säger Suomela.

- Nu väntar vi igen en gång på att ministern ska förstå vår situation, säger Suomela.