Hoppa till huvudinnehåll

Fritt fram att hämta mat - men skolköken i Raseborg hålls stängda under strejken

Händer som skär selleri
Kökets dyra maskiner kan äventyras, menar kosthållschef Tove Damén-Wikholm. Händer som skär selleri Bild: Mostphotos skolmat,mat,kök,storkök,Selleri,kock,restauranger,kniv,Skärbräda,matlagning,skolkök

Många lokala företagare har önskat hjälpa till då det blev klart att barn och äldre riskerar bli utan mat under JHL-strejken. Men det är inte möjligt för vem som helst att traska in i skolköket. Man måste ta strejkregler, hygien och dyra maskiner i beaktande.

Det förklarar Tove Damén-Wikholm, kosthållschef vid Raseborgs stad.

Ett kök där det finns personal som strejkar hör till en så kallad strejkzon. Det innebär att ingen företagare eller utomstående kan använda köken för att tillreda mat

Redan i fredags blev det klart att inga äldre blir utan måltider. I majoriteten av skolorna och flera daghem har man ändå varit tvungen att hitta alternativa lösningar.

Tyvärr går det inte att rycka in som kökspersonal under de här dagarna, säger Tove Damén-Wikholm.

Tove Damén-Wikholm står vid ett bord.
Hygien och dyra maskiner måste tas i beaktande när man funderar på lösningar, menar Tove Damén-Wikholm Tove Damén-Wikholm står vid ett bord. Bild: Malin Valtonen / Yle Västnyland,Raseborg,kosthållschef

- Ett kök där det finns personal som strejkar hör till en så kallad strejkzon. Det innebär att ingen företagare eller utomstående kan använda köken för att tillreda mat under den här tiden.

Livsmedelslagen och egenkontrollen sätter också hinder, säger hon.

- Vi kan inte ta in utomstående med alla de risker det skulle innebära. Vi har dyra maskiner i samtliga kök och behärskar man inte dem kan man inte tillreda något i köken, säger Damén-Wikholm och menar att det är därför hon varit sträng med reglerna.

Även en dag som denna måste vissa regler och lagar gälla och livsmedelshygienen får inte bli lidande, understryker hon.

En krögare hade också varit i kontakt med Damén-Wikholm och erbjudit att förse de äldre med mat men det var alltså inte nödvändigt.

Fritt fram att hämta mat

Damén-Wikholm poängterar att hon däremot inte förbjudit någon att hämta mat till skolor och daghem.

- Till exempel tror jag att man kokat soppa till Snappertuna skola och förskola på Slottsknektens stuga och transporterat den till skolan. Vår personal som inte är fackansluten har delat ut maten och diskat, berättar hon.

Grillkorv på grillen.
I Bromarv och Tenala har man grillat korv. Grillkorv på grillen. Bild: Yle/Jonas Blomqvist korv

I Mustion koulu i Svartå har man tagit till en motsvarande lösning. Där har maten kommit från Svartå slott. I Bromarv och Tenala har man värmt upp grillen, berättar hon.

- Man har grillat korv tillsammans med Hem och skola och företagare som arrangörer. I morgon skulle de få fisksoppa.

I Pojo ska de ha löst saken med att äta på annat håll, säger Damén-Wikholm.

- Skolorna har rätt att använda sina matsalar, men man kan kanske inte äta om det inte finns någon som kan städa undan eller diska.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland